Nije meteor nego trag zrakoplova

Piše: Marko Posavec

Kondenzacijski tragovi zrakoplova snimljeni u sumrak ili zoru ponekad završe u medijima kao “kometi” iili “meteori”. Mogu biti prilično sjajni naspram sve tamnijeg neba, ili s druge strane upečatljivo tamni sa sjajnim prednjim dijelom.

Kometima i meteorima obično ih nazivaju neiskusni promatrači kada se trag udaljava od njih ili se kreće manje-više vodoravno, paralelno s horizontom. Ako se približava promatraču, ponekad se u medijima proglasi “raketom”.

Kondenzacijski trag zrakoplova osvijetljen zalazećim Suncem
Kondenzacijski trag zrakoplova osvijetljen zalazećim Suncem. Vidi se i odbljesak Sunca na desnom krilu. Snimio Marko Posavec, 6. srpnja 2014.

Svjetlosni uvjeti u sumrak ili zoru, kada je Sunce na horizontu ili tik ispod njega, mogu biti dosta neobični. Sunčeve zrake stižu pod malim kutem i žarko su obojene žuto, crveno ili ružičasto. U isto vrijeme nebo polako tamni kako nadolazi noć. Visoki oblaci tada mogu biti živopisno šareni. Ako se pogodi da upravo u to vrijeme negdje podalje od promatrača prolazi zrakoplov i ostavlja trag, može privući pozornost i onih koji ne gledaju često nebeske pojave.

Zrakoplove koji su daleko uglavnom ne vidimo golim okom. Vidimo, međutim, njihove tragove. Oni se mogu protezati i kilometrima iza zrakoplova, a u povoljnim uvjetima mogu biti i vrlo široki. Tada ih je lako zapaziti dok plove nebom osvijetljeni niskim ili već zašlim Suncem. Ako se dogodi da uhvatimo odbljesak od samog zrakoplova, vidjet ćemo sjajnu točku na početku traga, kao na naslovnoj fotografiji.

Svako malo jedan takav trag zrakoplova dospije u medije. Evo primjera iz veljače 2024.:

Screenshot članka objavljenog na 24sata.hr s naslovom "VIDEO: Zagrepčanin ipak nije snimio meteor. Astronomi se slažu: To je bio trag aviona!"
Članak objavljen na 24sata.hr 1. veljače 2024. Izvorni tekst | Screenshot članka

ZAGREB – Pio sam jutarnju kavu kad mi je pogled privukla siva linija koja se odjedanput užarila. Mislim da se radi o nekakvom kometu ili meteoru, kaže čitatelj koji je u utorak oko 7 sati iznad Zagreba snimio neobičnu pojavu na nebu.

24sata.hr

Ovo je snimljeno u veljači prije izlaska Sunca. Siva linija o kojoj govori čitatelj 24sata bila je trag zrakoplova koji je u sjeni. Nebo oko njega osvijetljeno je skorim svitanjem. Trag se najednom “užario” – izašlo mu je Sunce i osvijetlilo ga. Promatrač na tlu u to je vrijeme još uvijek u sjeni. Na početku traga vidi se svijetla točka, a to je najvjerojatnije odbljesak od samog zrakoplova, predalekog da bi se vidio golim okom.

Isto tako, ponekad se dogodi da je dio traga osvijetljen, a dio u sjeni. Tada može izgledati poput nečeg gorućeg što pada s neba i ostavlja dimni trag. Povremeno naiđem na objave u Facebook grupama u stilu “jeste li vidjeli, avion je večeras padao s neba?” Onda kad ne bude vijesti o nikakvim zrakoplovnim nesrećama, to se proglašava nekakvom zavjerom: “Vidio sam to svojim očima, a oni šute!” Fotografije su obično nalik ovoj sljedećoj, samo manje kvalitetne:

Trag zrakoplova nalik na dimni trag meteora
Trag zrakoplova u suton. Veći dio mu je u sjeni, Sunce mu osvjetljava samo početak zbog čega neiskusnim promatračima može nalikovati na meteor ili nešto goruće što pada s neba. Snimio Marko Posavec, okolica Koprivnice, 31. srpnja 2023.

Takve reakcije događaju se vjerojatno da ne bi ispalo da promatrač laže. No, on uistinu ne laže, samo je u zabludi. Razlika je ogromna. Ne trebamo bezuvjetno vjerovati vlastitim očima, percepcija nas vara gdje god stigne. Netko tko nije navikao pažljivo promatrati nebo i pri ruci nema dalekozor da provjeri o čemu se radi lako će sam sebe uvjeriti da nešto uistinu pada s neba. A tragovi zrakoplova stvarno mogu izgledati neobično i prava je šteta što su posljednjih godina dospjeli na toliko zao glas iz svima nam poznatih, neistinitih razloga.

Bilo bi dobro i podsjetiti se na razliku između kometa i meteora.

Trag zrakoplova osvijetljen zalazećim Suncem
Trag zrakoplova (Boeinga 747) osvijetljen zalazećim Suncem. Snimio Marko Posavec, 11. ožujka 2020.
Sjajan trag zrakoplova u sumrak
Kodnenzacijski tragovi zrakoplova mogu biti vrlo sjajni osvijetljeni svjetlošću Sunca koje je za promatrača već zašlo. Snimio Marko Posavec, 19. prosinca 2021.

Saznajte više o…