Nimbostratus: Oblak koji kaže ‘ostanite u kući’

Piše: Marko Posavec

Nimbostratus (Ns) je sivi oblačni sloj, često prilično taman. Donosi kišu ili snijeg, bez sijevanja i grmljavine. Dovoljno je debeo da u potpunosti sakrije Sunce. Ispod njega često se vide manji, rastrgani oblaci.

Naziv na engleskom: nimbostratus
Ime dolazi od: lat. nimbus (kišni) oblak i stratus raširen, prekriven

Nimbostratus
Nimbostratus: mokro, sivo, kišno nebo. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 23. lipnja 2009.

Nimbostratus je oblak koji će vas natjerati da ostanete u kući. Kada je cijeli dan mračno i kišovito, najvjerojatnije možete njemu zahvaliti na tome. Postoje samo dva roda oblaka koja gotovo uvijek daju oborinu jer im je to u opisu posla: kumulonimbus i nimbostratus.

Baza nimbostratusa može se nalaziti vrlo blizu tla pa sve do nekih 3000 metara visine. Sam oblak obično je debeo oko dva do četiri kilometra. Nastaje u srednjoj troposferi i širi se prema dolje, ponekad i prema gore. Može biti visok poput velikih tornjastih kumulusa, ali mnogo je prostraniji od njih. Donosi kišu ili snijeg većem području. One jesenske ciklone koje obilnom kišom zaliju cijelu unutrašnjost Hrvatske? To su nimbostratusi.

Vrste nimbostratusa

Nema ih.

Podvrste nimbostratusa

Nema ih…

Dopunske odlike i pridruženi oblaci

Nema… a, čekajte, ima ih:

  1. praecipitatio (pra) – oborina. Nije potrebno dodatno pojašnjavati.
  2. virga (vir) – isto oborina, ali koja ne uspije doći do tla već putem ispari. Izgleda poput zavjesa ili pramenova koji vise iz oblaka.

Pridruženi oblak je samo jedan:

  1. pannus (pan) – krpasti, čupavi oblačci ispod glavnog oblaka.

Kako razlikovati nimbostratus od drugih oblaka

Ako pada kiša cijeli dan, nimbostratus je. Zimi može padati i snijeg, ali u našim je krajevima to nekako sve rjeđa pojava.

Sivi sloj nimbostratusa donekle može nalikovati altostratusu (stratiformis opacus i opacus), no od njega je općenito tamniji i u potpunosti skriva Sunce i Mjesec. Baza mu je uglavnom niža od altostratusa, no to nije uvijek lako prepoznati, ako mu se baza uopće i razaznaje. Često je cijeli oblak skriven ili zamućen oborinskom zavjesom.

Osim toga, od altostratusa i stratokumulusa razlikuje se po tome što iz njega pada oborina – kiša ili snijeg. Altostratus nema oborinu, a stratokumulus eventualno kišicu ili slab snijeg u tragovima.

Nešto ga je teže razlikovati od stratusa (nebulosus opacus). Osim oborine, koja je kod stratusa rijetka, pri identifikaciji može pomoći nastanak oblaka. Nimbostratus se najčešće razvija iz sloja altostratusa, dok deblji stratus obično nastaje bez prisutnosti drugih niskih i srednjih oblaka.

Ako oblak odozdo izgleda kao nimbostratus, ali iz njega sijeva i grmi, onda je to ipak kumulonimbus. S tim da se kumulonimbusi mogu nalaziti usred veće mase nimbostratusa pa ih nije lako vizualno razlikovati s tla.

Poveznice

WMO International Cloud Atlas: Nimbostratus
What’s This Cloud: Nimbostratus