Novi komet Nishimura možda vidljiv golim okom u rujnu

Piše: Marko Posavec

Novootkriveni komet Nishimura (C/2023 P1) u rujnu bi mogao postati dovoljno sjajan da ga možemo vidjeti golim okom. Pod uvjetom, doduše, da preživi prolazak pokraj Sunca.

Komet Nishimura pred svitanje 11. rujna 2023.
Položaj kometa Nishimura 11. rujna 2023. pred svitanje. Duljina repa kometa znatno je pretjerana, a vjerojatno i njegov sjaj. Simulacija (Starry Night Enthusiast).

Novi komet Nishimura, oznake C/2023 P1 i nazvan po svom otkrivaču, približava se Suncu i Zemlji. Riječ je o dugoperiodičnom kometu koji dolazi u blizinu Sunca svakih 400-i-nešto godina. Otkrio ga je japanski astronom amater* Hideo Nishimura 12. kolovoza. Nitko ga do tada nije primijetio jer se skrivao u Sunčevu sjaju.

Astronomija je jedna od rijetkih grana znanosti u kojoj amateri još uvijek mogu dati velik doprinos.

Nishimura se trenutno nalazi u Blizancima i negdje je oko 10. zvjezdane veličine. To znači da je dostupan samo većim teleskopima. Rep mu je dugačak oko 8 lučnih minuta. Za usporedbu, kutni promjer punog Mjeseca je oko 30 lučnih minuta. Od Zemlje je udaljen nešto više od 230 milijuna kilometara.

Komet Nishimura u perihel će stići 17. rujna. Tada će biti najbliže Suncu. U danima prije i poslije toga potencijalno bi mogao doseći 3. zvjezdanu veličinu, što znači da bi mogao biti vidljiv golim okom na tamnom nebu.

Položaj kometa Nishimura 18. rujna nakon zalaska Sunca
Položaj kometa Nishimura 18. rujna nakon zalaska Sunca. Simulacija (Starry Night Enthusiast).

Kometi su nepredvidivi

Što će se točno dogoditi i kako će Nishimura izgledati nitko ne zna. Kometi koji prvi puta dolaze u blizinu Sunca mogu postati spektakularno sjajni, ali mogu se i raspasti i otići u zaborav. Puno se očekivalo od kometa ISON u studenom 2013., no on nije preživio svoj perihel. Prije 50 godina Kohoutek se najavljivao kao “komet stoljeća”, no uslijedilo je veliko razočaranje.* S druge strane, NEOWISE iz 2020. nije pratila takva medijska pompa, sve dok nije prošao perihel i postao najsjajniji komet još od Hale-Boppa iz 1997.

Tri godine kasnije došao je prekrasan komet West. Javnost ga je napola izignorirala; nakon Kohouteka, svi su bili oprezniji s najavama. A zabilježeno je da je bio vidljiv i za dana.

Tako da ne znamo što će biti s Nishimurom. Prema procjenama, negdje oko 10. – 12. rujna mogao bi postati granično vidljiv golim okom u satima pred svitanje. U danima nakon toga bit će sjajniji, ali i sve bliže Suncu kako će se približavati perihelu. U drugoj polovici rujna i početkom listopada, bude li sve normalno, ponovno će izblijediti.

Najbliže Zemlji komet Nishimura bit će 12. rujna, na udaljenosti od oko 125 milijuna kilometara. Negdje u to vrijeme prijeći će s jutarnjeg na večernje nebo. Čak i ako preživi perihel i bude vidljiv golim okom, svejedno ga neće biti lako promatrati. Bit će, naime, vrlo nisko na nebu i vrlo blizu Suncu. Lako će se utopiti u njegovu sjaju.

U svakom slučaju, pratit ćemo ovaj komet i vidjeti što će se s njim događati.

Više informacija

Starwalk