Sjene planina

Piše: Marko Posavec

Sjene planina tamna su područja zraka iza Suncem osvijetljenih planina. U određenim uvjetima mogu se vrlo jasno vidjeti. Gledane s vrhova navedenih planina, zbog perspektive izgledaju trokutaste.

Sunce zalazi iza Kalnika koji baca sjenu
Kako se dogodio ovaj prizor? Sunce je zašlo iza sloja oblaka, no taj se sloj nije protezao sasvim do horizonta. Sunce je, kad je bilo nisko, ipak pokazalo svoju svjetlost ispod oblaka. To je stvorilo lijep, difuzan sjaj. No, Sunce je bilo baš pod takvim kutem da se njegovim zrakama na putu ispriječio Kalnik i poslao tamnu sjenu u nebo. Snimio Marko Posavec, jezero Šoderica, 14. veljače 2020.

Sjene planina nastaju kao i krepuskularne zrake i isto su što i sjene oblaka. Samo ih ne stvaraju oblaci nego planine. Planina ne mora nužno biti jako visoka da bi se vidjele. Mora, međutim, biti prominentna – isticati se u okolnom krajoliku.

Sjene samih planina viđene s njihovih vrhova prilikom izlaska ili zalaska Sunca posebna su priča. Zbog perspektive izgledaju trokutasto, kakvog god oblika bile u stvarnosti. I planine oblika kvadrata bacale bi naizgled trokutastu sjenu, što je lijepo objašnjeno na Atmospheric Optics. Jedna od planina poznatih po svojim veličanstvenim sjenama je vulkan Teide na kanarskom otoku Tenerife. Sa svojih 3.715 metara dramatično se izdiže iz Atlantskog oceana i redovito baca prekrasne sjene. Pogledajte primjer na Astronomy Picture of the Day.

Sunce zalazi iza Kalnika koji baca sjenu
Sunce je zašlo iza 30-ak kilometara dalekog Kalnika koji baca uočljivu sjenu. Ova je fotografija nastala netom prije naslovne. Snimio Marko Posavec, jezero Šoderica, 14. veljače 2020.
Sjene velebitskih vrhova
Poput krepuskularnih zraka, samo ih ne ostavlja oblak nego planina. Ovo je, ako se autor ne vara, vrh Badanj (1.638 m) na Velebitu. Snimio Marko Posavec, 20. prosinca 2015.

Poveznice

Veće planine ostavljaju dramatičnije sjene – Mount Rainier, SAD, 2022.