Bljeskovi satelita Starlink

Piše: Marko Posavec

Bljeskovi satelita Starlink mogu se ponekad vidjeti nisko nad obzorom, najčešće u drugom dijelu noći, prije svitanja. Nastaju odražavanjem Sunčeve svjetlosti od satelita pod točno određenim kutem. Budući da su nisko na nebu i učestalo se vide na manje-više istom mjestu, često mogu zbuniti promatrače koji pomisle da se radi o nekakvim letjelicama.

Naziv na engleskom: Starlink flares, “racetrack” flares, cluster flares

Ilustracija nekoliko bljeskova satelita Starlink
Ilustracija bljeskova satelita Starlink. Ovo je simulacija fotografije snimljene dugom ekspozicijom. Tu je dok ja ili netko od kolega ne uspijemo snimiti stvarnu fotografiju. Primjere stvarnih fotografija možete pronaći u ovome članku na Sky&Telescope, no vjerojatno je bolje da pogledate videosnimke niže u tekstu.

Sredinom veljače 2024. dvojica su astrofotografa snimala noćno nebo iz okolice Vrbovca. Noć je bila vedra i razmjerno bistra. Negdje oko tri sata pažnju su im privukla neobična svjetla u daljini, nisko na sjeveroistoku. Točkice svjetlosti pojavile bi se iz tame, nakratko zasjale i opet izblijedjele među zvijezdama. Kretale su se različitim smjerovima, a ponekad bi se dvije vidjele u isto vrijeme. Neke su bile sjajnije od drugih. Uvijek su bile na istom dijelu neba i vidjele su se najmanje sat vremena.

Pojava ih je, sasvim razumljivo, prilično zbunila. Prizor je nalikovao letjelicama koje izvode nekakve manevre negdje prema mađarskoj granici ili nad susjednom državom. Nisu bili jedini. U studenom prošle godine ta su svjetla zabezeknula društvo iskusnih astronoma u Oklahomi. Godinu dana ranije američki su piloti više puta prijavili istu stvar, što je preko bare dovelo do nove mini-pomame za letećim tanjurima. Prozvali su ih “trkaćim NLO-ima” jer ih je postupno povećanje i smanjenje sjaja podsjetilo na letjelice koje kruže s upaljenim svjetlima za slijetanje, kao da su na trkaćoj stazi.

Svi su ti slučajevi imali isti uzrok. Bio je to svima dobro poznat, mnogima omražen Starlink. Ali kako? Svi koji su opazili svjetla jasno su tvrdili: već smo vidjeli Starlink, znamo kako izgleda, to nisu bili sateliti Starlink! I to je razumljivo. Svi već znamo za Starlinkov vlak satelita, mnogi od nas su ga vidjeli. Nekoliko snimki pogledajte ovdje. Ovo je zaista izgledalo potpuno drugačije.

I bilo je drugačije. Za razliku od “vlakića” satelita koji vidimo ubrzo nakon lansiranja, ovi su sateliti Starlink već smješteni u svojim konačnim orbitama. Ima ih jako, jako puno. Daleko su od nas i uglavnom ih ne vidimo… osim kada ih pod točno određenim kutem odozdo obasja Sunce.

Rješenje zagonetke

Neobična svjetla pronađena su na automatskim kamerama koje cijele noći snimaju nebo iznad Mađarske. Snimke pogledajte u nastavku. Obje su ubrzane.

Snimka automatske kamere iz Zvjezdanog parka Zselic u Mađarskoj u noći 14. veljače. Obratite pozornost na donji lijevi kut. Izvor: Időkép
Monika Landy-Gyebnar na svojoj je kameri zabilježila bljeskove iz Veszpréma.

Snimke su dale naslutiti o čemu se radi. Prvo, bljeskovi su se nalazili na azimutu između 58 i 62 stupnja. Upravo se u tom smjeru tada nalazilo Sunce, dakako ispod horizonta. Stoga je razumno bilo zaključiti da je riječ o Sunčevim odbljescima na nečemu. No, da bismo vidjeli Sunčev odraz na nekom objektu u to doba noći, puno prije svitanja, taj je objekt morao biti vrlo daleko.

Pretpostavku o satelitima potvrdila je činjenica da se dio neba na kojem se vide bljeskovi s vremenom pomicao zajedno sa zvijezdama, desno i gore. Izvor bljeskova, dakle, nalazio se u svemiru. Da su to bile zemaljske letjelice, ne bi se pomicale zajedno s nebeskim objektima uslijed Zemljine vrtnje.

A toliki broj bljeskova u relativno kratkom vremenu upućuje samo na jedno: Starlink. U orbiti ih je u vrijeme pisanja ovog teksta (veljača 2024.) više od pet tisuća. Konkretno, sateliti čiji su se bljeskovi vidjeli nalazili su se gotovo 2500 kilometara daleko od promatrača, negdje iznad Bijelog mora.

Kako ih uopće vidimo?

Nedugo nakon lansiranja, sateliti Starlink još su dovoljno nisko da ih bez problema možemo vidjeti golim okom sa Zemlje. To je onaj poznati Starlinkov “vlak satelita”. S vremenom se smještaju u svoje radne orbite, na visini od 540 do 570 kilometara. Solarni paneli usmjereni su im prema Suncu, a antena prema tlu. Tada ih više ne vidimo golim okom, osim u jednom posebnom slučaju – ovom.

Ovi odrazi ne dolaze sa solarnih panela nego s donje strane tijela satelita, odnosno “šasije” kako to zove SpaceX. Područje Zemlje s kojega se odraz može vidjeti izuzetno je maleno za svaki pojedini satelit. No, satelita je zbilja mnogo i velike su šanse da vidimo kako nakratko zasvijetle, obasjani Sunčevom svjetlošću pod niskim kutem. Evo kako to funkcionira:

Sunce osvjetljava satelit pod malim kutem i ta se svjetlost može vidjeti nakon sutona ili prije svitanja
Kako nastaju Starlinkovi bljeskovi. Vide se s malog dijela Zemljine površine, ali satelita je puno pa nisu rijedak prizor. Konfiguracija koja uzrokuje bljeskove opisana je pod “On station”. Ujedno je i jasno zašto ih vidimo samo vrlo nisko na nebu: jedino u tom slučaju Sunčeva svjetlost može doći do nas preko satelita. Izvor: SpaceX.
Detaljniji prikaz nastanka Starlinkovih bljeskova
Detaljniji prikaz nastanka Starlinkovih bljeskova. Bliže terminatoru (granici dana i noći) prevladava odraz od solarnih panela, dalje prema noćnoj strani Zemlje svjetlost dolazi od tijela (šasije) satelita. Izvor: SpaceX.

Netko je usporedio te bljeskove sa svjetlucanjem Sunca na žičanoj ogradi dok prolazimo pored nje. Ako zamislimo putanje satelita Starlink kao mrežu gusto isprepletenu preko neba, možemo dobiti jasniji dojam o tome kako bljeskovi zapravo nastaju.

Uistinu mogu izgledati bizarno. Pogledajte ovu sjajnu snimku iz Španjolske:

Snimka Starlinkovih bljeskova iz sjeverozapadne Španjolske 14. 12. 2023. Izvor: Centro Astronómico de Trevinca.

Tu se krije i odgovor na pitanje zašto su ih često vidjeli piloti zrakoplova. Naime, vidjeli bismo više bljeskova da nam nisu ispod horizonta – to jest, da nam ih ne skriva sama Zemlja. Zrakoplovi, desetak kilometara iznad tla, imaju puno niži horizont. Stoga ih vide više i lakše. Pogledajte ovaj video o “NLO-ima” koje su tijekom 2022. prijavljivali američki piloti.

Kako znati kada ih možemo vidjeti

Čini se da bi ovi bljeskovi mogli biti sezonski. Njihova pojava, naime, ovisi ne samo o položaju satelita i njegove orbite – time i o zemljopisnoj širini promatrača – nego i o kutnoj visini Sunca ispod horizonta. Optimalno je kada je Sunce oko 40 stupnjeva ispod horizonta. To znači da bi ih između travnja i rujna bilo teže, ako ne i nemoguće, vidjeti; Sunce nam tijekom tih noći jednostavno ne tone dovoljno duboko. Isto tako, ako smo ih sada dobro vidjeli sredinom veljače, možemo ih u istom izdanju ponovno očekivati u drugoj polovini listopada.

Ovo nije sigurno i podložno je promjenama nakon dubljeg istraživanja. Bit će nadopunjeno.

Možemo si pomoći i suvremenim alatima:

  • Poznati Stellarium ima opciju prikaza umjetnih satelita i to na prilično točnim pozicijama. Uključite prikaz satelita na donjoj alatnoj traci, desno kliknite na ikonu te uključite opcije “Show satellites as markers” i “Hide invisible artificial satellites”. Zatim ubrzajte vrijeme i gledajte gdje su sateliti Starlink gusto zbijeni iznad horizonta. Tamo možete očekivati bljeskove – ako je Sunce dovoljno nisko (oko -40°).
  • Sitrec je odličan alat koji je razvio Mick West (Metabunk). Ima poseban način prikaza posvećen Starlinkovim bljeskovima. Malo je kompliciraniji za upotrebu, ali vrlo precizan. Unesite datum, odredite lokaciju i smjer gledanja, pokrenite vrijeme i pratite hoće li se iznad horizonta pojavljivati žuti kružići – Starlinkovi bljeskovi.

Poveznice

How to see freaky Starlink “cluster flares”, Bob King za Sky & Telescope

The Great Starlink Racetrack UFO Flap of 2022, Mick West za Skeptical Inquirer.

How to see deployed Starlink “racetrack” flares, tema na forumu Metabunk

Why are Starlink “Racetrack” Flares [Mostly] Reported from Planes?, tema na forumu Metabunk

Emails From a Pilot Regarding Starlink and Other Objects, još jedna tema na Metabunku.