Svjetlosni stupovi

Piše: Marko Posavec

Svjetlosni stupovi optičke su pojave iz obitelji haloa u obliku okomitih svijetlih područja iznad i ispod izvora svjetlosti. Nastaju lomom i odrazom svjetlosti na kristalićima leda u obliku pločica.

Naziv na engleskom: light pillars (sun pillar, moon pillar)

Sunčev stup
Sunčev stup. Svjetlosni stupovi mogu se vidjeti i kad je izvor svjetlosti (u ovom slučaju Sunce) ispod horizonta. Snimio Marko Posavec, 5. ožujka 2012.

Svjetlosni stupovi mogu biti jedva vidljivi, ali i toliko sjajni da zbunjuju promatrače koji ih ugledaju. Najčešće se vide iznad i ispod Sunca, što je jasno jer je Sunce najjači izvor svjetlosti na nebu. Mogu se vidjeti i na mjesečini, pogotovo kada je Mjesec oko uštapa. No, ponekad ih imaju i sjajni planeti poput Venere i Jupitera. Poseban slučaj su stupovi koji nastanu na umjetnim svjetlima.

Kako nastaju svjetlosni stupovi

Svjetlosne stupove najčešće stvaraju ledeni kristali u obliku šesterostranih pločica. Oni se ponašaju kao prizme i orijentirani su tako da su im baze gore i dolje. Dio svjetlosti odbije se od njihove gornje ili donje baze, a dio prođe kroz njih i pritom se lomi. Za razliku od većine drugih haloa, stupovi se vide kada kristali nisu uredno orijentirani, odnosno kada im baze nisu paralelne s tlom. Što imaju veći nagib, to su veći stupovi koji nastaju.

Također, kristali koji stvaraju stupove ne moraju biti optički savršeni. Kada su kristali nepravilnih oblika, s izraslinama ili nesavršenostima, stupovi su često jedini oblik haloa koji se vidi. Nemaju boja nastalih lomom svjetlosti pa poprimaju boju izvora svjetlosti. Ako je Sunce nisko ili ispod horizonta, stupovi mogu biti upečatljivo crveni ili ružičasti.

Detaljnije o procesu nastanka svjetlosnih stupova pročitajte na Atmospheric Optics. Pogledajte i kako njihov izgled ovisi o kutnoj visini Sunca.

U nekim slučajevima, stupove mogu stvarati i kristali u obliku stupića kad su pravilno i uredno orijentirani. Oni su nešto viši, ali i manjeg sjaja. Njihov nastanak je složeniji.

Sunčev stup
Sunčev stup pruža se uvis. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 18. prosinca 2010.
Razlomljen Sunčev stup
Ako kristali nisu posvuda nego u tankim pojasevima, stupovi se neće vidjeti cijelom duljinom već samo mjestimično, poput ovoga. Snimio Marko Posavec, Cavtat, 17. listopada 2017.

Svjetlosni stupovi od umjetne rasvjete

Kristali leda nisu uvijek visoko na nebu. U vrlo hladnim uvjetima mogu se nalaziti i blizu tla. Tada se svjetlost s udaljenih izvora (javne rasvjete, reflektora i sl.) može odražavati na njihovim donjim stranicama (bazama) i stvarati svjetlosne stupove. Oni tada izgledaju kao kraće ili dulje okomite linije na nebu, možda i u bojama ako ih izvori svjetlosti imaju. Ako je izvor svjetlosti blizu ili su kristali jako visoko, mogu izgledati kao da se zrakasto šire oko zenita (primjer). A u posebnim slučajevima mogu ocrtati kartu ulica na nebu.

Više o nastanku svjetlosnih stupova na zemaljskoj rasvjeti, gdje drugdje nego na Atmospheric Optics

U našem su podneblju takve pojave razmjerno rijetke, a stupovi blijedi. No, ponekad se dogode. Takav je bio slučaj u ožujku 2022. kada ih je snimio Ivan Toman:

Svjetlosni stupovi
Svjetlosni stupovi. Snimio Ivan Toman (MeteoAdriatic), otok Rivanj, ožujak 2022.

Lijepo su se vidjeli i tijekom vala zimskog vremena u siječnju 2024. Ovako ih je Gorazd Bizjan snimio u mjestu Medvode, Slovenija:

Svjetlosni stupovi, foto Gorazd Bizjan
Svjetlosni stupovi za hladnog vremena. Snimio Gorazd Bizjan, Medvode, Slovenija, 21. siječnja 2024.

Manje uobičajenu, zgusnutu pojavu svjetlosnih stupova snimio je Ante Potočki s otočića Visovca na Krki. Izvor svjetlosti vjerojatno je isti onaj koji osvjetljava oblake iznad njih.

Svjetlosni stupovi iznad Krke
Svjetlosni stupovi iznad Krke. Snimio Ante Potočki, otočić Visovac, 31. siječnja 2024. (via Šibenik Meteo).