Treperenje zraka

Piše: Marko Posavec

Treperenje zraka prividno je titranje i izobličavanje objekata promatranih iznad zagrijane Zemljine površine. Turbulentno gibanje slojeva zraka uzrokuje česte promjene načina loma svjetlosti. Zbog toga se mijenjaju smjer i intenzitet dolazne svjetlosti.

Naziv na engleskom: heat haze, heat shimmer

Treperenje i donje zrcaljenje
Treperenje i donje zrcaljenje. Snimio Marko Posavec, 20. lipnja 2012.

Ustreptali zrak vežemo uz ljetne vrućine i filmske pustinje, no možemo ga vidjeti posvuda. Iznad ceste, iznad polja, iznad jezera i mora, nad vrućim limenim i drugim krovovima, iza avionskih motora… Gdje god ima toplog zraka, osobito za sunčanih dana, može se vidjeti treperenje.

Ova je pojava usko povezana sa zračnim zrcaljenjem. Često se i vidi zajedno s njim; sjetite se kako izgleda cesta u daljini za vrućih ljetnih dana.

Zašto zrak treperi

U mirnom, ravnomjerno zagrijanom zraku temperatura lagano opada po visini. Kažemo da je gradijent temperature blag; slojevi se nježno pretapaju jedan u drugi. Tada je i lom svjetlosti ujednačen i nema treperenja. Ako i ima, nije vidljivo golim okom.

Međutim, kada Sunce zagrije tlo – i osobito ako je zrak malo više iznad tla dosta hladniji – treperenje postaje vrlo izraženo. Gibanje zraka postaje konvektivno: topliji zrak rjeđi je od hladnijega i uzdiže se. Velike razlike u zagrijavanju podloge i zraka netom iznad nje posvuda stvaraju turbulencije. Ta nepravilna kolebanja zraka utječu i na lom svjetlosti. Zrake svjetlosti lome se na granicama slojeva zraka različite gustoće, odnosno različite temperature. U ovakvim situacijama slojevi su izmiješani, lom svjetlosti je kaotičan i neprekidno se mijenja pa dobivamo treperenje.

Lako se vidi golim okom, a uz pomoć dalekozora ili teleobjektiva postaje dramatično. Video u nastavku snimljen je teleobjektivom od 700 mm.

Srne u jako ustreptalom zraku. Snimio Marko Posavec, 24. ožujka 2022.
Treperenje zraka uzrokovano vatrom
Snažno treperenje zraka uzrokovano vatrom. Snimio Marko Posavec, 20. travnja 2015.
Treperenje zraka iza mlaznih motora
Treperenje zraka iza mlaznih motora. Snimio Marko Posavec, La Palma, 27. kolovoza 2022.
Treperenje zraka, pogled na Koprivnicu
Treperenje se najlakše vidi uz pomoć dalekozora ili teleobjektiva. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 2. svibnja 2021.