Sunčev zalazak

Piše: Marko Posavec

Sunčev zalazak ili zalazak Sunca trenutak je kada gornji rub Sunčeva diska dotakne horizont. To je kraj svijetlog dijela dana i početak građanskog sumraka. Nizak kut Sunčevih zraka tada stvara posebnu, žarko obojenu svjetlost.

Naziv na engleskom: sunset

Sunčev zalazak
Sunčev zalazak, lagano prigušen mutnom atmosferom. Snimio Marko Posavec, 26. veljače 2021.

Kad je Sunce nisko nad obzorom, njegova svjetlost mora proći kroz puno više atmosfere nego kad je visoko na nebu. Molekule zraka, prvenstveno dušika i kisika, raspršuju svjetlost u svim smjerovima. Pritom jače raspršuju svjetlost kraćih valnih duljina: plavu i ljubičastu. To je Rayleighjevo raspršenje i zato nam je nebo danju plavo.

No, kad se približi zalazak, stvari se mijenjaju. Sloj zraka kroz koji svjetlost mora proći puno je deblji – svjetlost mora prijeći i do 40 puta dulji put nego u podne*. Raspršenje je puno češće, toliko da se plava i ljubičasta izgube, a crvena i žuta dođu do izražaja u preostalom svjetlu. Tu su i razne čestice dima, prašine i drugih aerosola koje dodatno potamnjuju svjetlost. U nekim slučajevima i same doprinose crvenoj boji. Molekule ozona i vodene pare apsorbiraju neke valne duljine u plavom i zelenom području. Još kad na nebu ima i oblaka koje takva svjetlost oboji nebrojenim nijansama… Sunčev zalazak uistinu može biti spektakularan. Tko vam kaže da je kič, priča gluposti.

Zbog atmosferske refrakcije, odnosno loma svjetlosti u atmosferi. Svjetlost se lomi na granicama slojeva zraka različite gustoće. Pojednostavljeno, gledajući prema obzoru, zrake svjetlosti svijaju se prema dolje, prateći zakrivljenost Zemlje. Posljedica toga je da objekte blizu horizonta vidimo na većoj kutnoj visini od one na kojoj su u stvarnosti. Kad vidimo Sunce na horizontu, ono nam je geometrijski već zašlo.

Iz istog razloga i munje su ponekad crvene.

Sunčev zalazak
Sunčev zalazak boji nebo raznim nijansama među kojima prevladavaju crvena, žuta i narančasta. Snimio Marko Posavec, 20. veljače 2021.

U bistrom i mutnom zraku

Kako će Sunčev zalazak izgledati ovisi o nizu čimbenika. Među njima je najvažnija bistrina zraka; koliko u atmosferi ima vodene pare, dima, prašine i drugih aerosola. Jako bistar zrak, na primjer nakon prolaska hladne fronte, dat će vrlo sjajno Sunce na zalasku sa slabo izraženim bojama. Mutan zrak, od sumaglice ili prašine, uzrokovat će zalazak s jako prigušenim Suncem koje se bez problema može gledati golim okom.

Usporedite sljedeće dvije fotografije. Prva prikazuje Sunčev zalazak u bistroj atmosferi, a druga u mutnoj. Snimljene su na istom mjestu.

Zalazak Sunca u bistrom zraku
Zalazak Sunca u bistrom zraku. Premda je skoro na horizontu, Sunce je još uvijek vrlo sjajno i teško ga je gledati golim okom. Atmosfera je vrlo čista i nema čestica koje bi dodatno raspršivale Sunčevu svjetlost kao inače. Snimio Marko Posavec, 14. veljače 2019.
Sunčev zalazak u mutnome zraku
Sunčev zalazak s istog mjesta, ali u drugačijim uvjetima. Zrak je pun čestica koje dodatno raspršuju svjetlost, u ovom slučaju vodene pare. Toga je dana bila jaka sumaglica i nedugo nakon zalaska Sunca spustila se magla. Sunce je prigušeno i ružičasto, može se bez problema gledati golim okom. Boja zalaska gotovo i nema. Snimio Marko Posavec, 15. veljače 2015.

Nema pravih boja bez oblaka

Za one najfotogeničnije i najromantičnije zalaske Sunca zaslužni su oblaci. Vedro i bistro nebo rijetko poprima spektakularne boje, osim u posebnim uvjetima. Recimo, nakon velikih vulkanskih erupcija. Prašina, vodena para i dim uglavnom samo priguše Sunce*.

To su relativno velike čestice i one raspršuju svjetlost na drugačiji način. Umjesto Rayleighjevog, tu je na djelu Mievo raspršenje. Ono nam ne daje plavo nebo. Kada je nad nama saharski pijesak, što se obično dogodi par puta godišnje, nebo je sivkasto. Zalasci Sunca tada nemaju živopisne boje. Čestice koje uzrokuju Mievo raspršenje otprilike su velike kao i valna duljina svjetlosti koja dolazi do njih, ili veće. Raspršuju sve valne duljine jednako i rezultat je bezbojan.

Najljepši zalasci Sunca događaju se kad na nebu ima nešto oblaka, pogotovo visokih: cirusa, altokumulusa… Tada ih Sunce obasjava nakon što nama, promatračima na tlu, već potone ispod horizonta. Oblaci poprimaju crvene, žute, narančaste, ružičaste nijanse, cijelu paletu boja. Svjetlost se odbija od njih prema tlu i prema drugim oblacima. Pritom se dodatno raspršuje, miješa i mijenja na razne načine, stvarajući divan nebeski akvarel.

Sunčev zalazak na pretežno vedrom nebu
Sunčev zalazak na pretežno vedrom nebu. Ima nešto narančaste, ali nije nešto što bismo nazvali spektakularnim. Snimio Marko Posavec, 24. rujna 2011.
Žarko obojeni oblaci odmah nakon Sunčeva zalaska
Kada Sunce zađe i pocrvenjelom svjetlošću obasjava oblake, rezultat može biti uistinu prekrasan. Snimio Marko Posavec, 23. studenoga 2020. Boje nisu naknadno pojačavane.

Različiti zalasci

Sunčeve pjege ponekad su dovoljno velike da se mogu vidjeti golim okom. Kada je Sunce na zalasku potamnjeno, prigušeno mutnim zrakom, takve se pjege mogu vidjeti bez optičkih pomagala.

Nikada ne promatrajte Sunce golim okom osim ako ste potpuno sigurni da to možete učiniti bez posljedica. Po mogućnosti uz nekog iskusnijeg.

Sunčeve pjege vidljive prilikom zalaska Sunca
Kada je Sunce na zalasku prigušeno mutnom atmosferom, velike Sunčeve pjege mogu se vidjeti golim okom. Ali oprezno! Nemojte gledati u Sunce bezveze. Snimio Marko Posavec, 27. rujna 2011.
Sunce na zalasku
Kad je Sunce na zalasku dovoljno tamno da mu vidimo disk, on je često tamniji i crveniji na donjem dijelu. Svjetlost s donjeg dijela Sunca prolazi kroz više atmosfere pa je i prigušenija. Osim toga, Sunce je na zalasku često i spljošteno. Snimio Marko Posavec, 17. ožujka 2016.
Trajekt "Korčula" i Sunce na zalasku
Kao da brod vozi Sunce. Sunčev zalazak iza trajekta “Korčula” 15. kolovoza 2013., snimljen s plaže Martina bok na Korčuli. Autor: Marko Posavec.
Sunčev zalazak s La Palme
Sunce tone u slojeve oblaka i sumaglice iznad Atlantskog oceana. Snimljeno s visine od oko 2400 metara. Autor: Marko Posavec, La Palma (Kanarski otoci), 25. kolovoza 2022.
Zimsko Sunce na zalasku
Jesenski i zimski zalasci često su jako prigušeni sumaglicom. Takav je bio slučaj i ovdje. Zajedno s noći spustila se i magla. Snimio Marko Posavec, 21. listopada 2012.