Stožac duge

Piše: Marko Posavec

Stožac duge oblik je koji tvore zrake svjetlosti od kojih je duga sačinjena. U njegovom vrhu je oko promatrača, a baza mu je krug omeđen dugom. Os mu je usporedna sa Sunčevim zrakama koje oblikuju dugu i ide od oka promatrača do antisolarne točke.

Naziv na engleskom: rainbow cone

Glavna i sporedna duga uz svijetlije nebo unutar kruga duge
Glavna i sporedna duga uz jasno svijetlije nebo unutar kruga duge. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 2. lipnja 2016.

Duga nije samo šareni luk ili dva na nebu. Način na koji se svjetlost lomi i odbija u kapljicama vode uzrokuje i niz drugih optičkih fenomena, od kojih mnogi nisu tako očiti.

Znamo da je duga zapravo puni krug, ali njegov veći dio često nam skriva sama Zemlja; ne možemo mu vidjeti donji dio. Kružnica duge opisuje bazu stošca čija os počinje u središtu duge (antisolarnoj točki), a završava u oku promatrača. Plašt stošca čine sve zrake duge koje se sastaju u oku promatrača. Stožac duge izgleda otprilike ovako:

Stožac duge, shematski prikaz
Stožac duge. Os mu ide od oka promatrača do antisolarne točke (središta duge). Baza mu je unutarnji krug duge. Nebo unutar duge je svijetlije, a između glavne i sporedne nalazi se Aleksandrova tamna vrpca.

Na tu sliku možemo dodati i putanje zraka svjetlosti koje stvaraju glavnu i sporednu dugu. Napomena: kutevi su odokativni radi lakše vizualizacije (i autorovih skromnih vještina u Photoshopu).

Stožac duge s kapljicama  i putanjama svjetlosti
Stožac duge s kapljicama i putanjama svjetlosti koje stvaraju dugu. Kutevi su odokativni i putanje nisu matematički precizne, ovo je samo vizualizacija.