Antikrepuskularne zrake

Piše: Marko Posavec

Antikrepuskularne zrake ili protusutonske zrake blijede su zrake Sunčeve svjetlosti koje se vide na suprotnom dijelu neba od onoga na kojem se nalazi Sunce. Zbog učinka perspektive izgledaju kao da se sastaju u daljini. Nastaju od sjena oblaka.

Naziv na engleskom: anticrepuscular rays

Antikrepuskularne zrake
Antikrepuskularne zrake na istoku, malo prije zalaska Sunca. Vidi se i Mjesec koji je maloprije izašao. Autor: Marko Posavec, 23. kolovoza 2010.

Ponekad, kad je Sunce nisko na nebu, oko njega vidimo krepuskularne zrake. To su osvijetljena područja zraka omeđena tamnim područjima koja zasjenjuju oblaci. Pogledamo li, međutim, u suprotnom smjeru, u povoljnim uvjetima slične zrake možemo vidjeti i na suprotnoj strani neba. Ako je recimo Sunce na zalasku, te će se zrake pojaviti na istoku. Bit će blijede, možda plavičaste ili žućkaste, i izgledat će kao da se sastaju negdje u daljini. Kao da su uperene u antisolarnu točku. To su antikrepuskularne zrake. Podrijetlo imena ne treba posebno objašnjavati.

Kao i krepuskularne po kojima su dobile ime, antikrepuskularne su zrake trodimenzionalna područja atmosfere koja osvjetljava Sunce. Sjene oblaka ne prestaju u nekoj zadanoj točki; protežu se preko cijelog neba. No, puno se svjetla izgubi putem do druge strane neba. Zato antikrepuskularne nisu tako sjajne i istaknute. Pa ipak, može se naći vrlo lijepih primjeraka. Nisu tako rijetke, samo treba znati kamo gledati i očekivati ih.

Kad je Sunce nisko i oko njega vidite krepuskularne zrake, okrenite se na drugu stranu i potražite antikrepuskularne. Nećete ih uvijek vidjeti. Ponekad će, međutim, biti spektakularne.

Za poseban 3D doživljaj pogledajte kako izgledaju iz zraka na Paraselene.de.

Antikrepuskularne zrake
Autor: Marko Posavec, 7. srpnja 2014.
Antikrepuskularne zrake i duga
Na lijevom dijelu fotografije vidimo lijepo izražene antikrepuskularne zrake uz horizont. Desno je duga. Autor: Željko Vidinović, 20. lipnja 2015.