Zemljina sjena

Piše: Marko Posavec

Zemljina sjena taman je plavi pojas koji se u sumrak pojavljuje na suprotnom obzoru od Sunca. To je sjena Zemlje vidljiva u njenoj atmosferi kad je Sunce malo ispod horizonta. Doslovno možemo vidjeti kako noć dolazi ili odlazi.

Naziv na engleskom: Earth shadow

Zemljina sjena i Venerin pojas
Taman pojas plave boje odmah iznad horizonta sjena je našeg planeta. Sunce je maloprije zašlo na zapadu, a na istoku vidimo kako dolazi noć. Ružičasti dio neba iznad nje zove se Venerin pojas. Autor: Marko Posavec, Ivanščica, 14. prosinca 2013.

Kad imate bistro nebo i nizak horizont, nakon što Sunce zađe pogledajte na drugu stranu neba, prema istoku. Primijetit ćete pojas duboko plave boje odmah iznad horizonta. Nebo iznad njega bit će obojeno ružičasto ili narančasto. Taj plavi pojas sjena je našeg planeta, projicirana kroz atmosferu. Nije pjesnička figura ni pretjerivanje: doslovno gledate kako noć nadire s istoka. (Ili odlazi na zapad, ako gledate prije zore).

Kako je vidljiva Zemljina sjena

Zemlja je okrugla, što znači da se iza horizonta spušta. Kad nam Sunce zađe, ono još uvijek osvjetljava zrak iznad nas i u daljinu. Pritom sama Zemlja baca sjenu daleko prema istoku. Kad je Sunce na zapadu ispod horizonta, sjena na istoku je iznad njega. Tako ju možemo vidjeti. Kao na ilustraciji ispod:

Ilustracija koja prikazuje kako se u sumrak vidi Zemljina sjena
Ilustracija koja prikazuje kako se u sumrak vidi Zemljina sjena.

Sjena se u sumrak lagano uzdiže i postaje tamnija sve dok Sunce ne potone predaleko ispod horizonta. Tada preuzima cijelo nebo i nastupa noć. Vrtnja planeta nosi nas u mrak.

Nebo iznad promatrača u sumrak je još svijetlo jer tamo još uvijek sja Sunce. Prema istoku, pocrvenjela svjetlost Sunca na zalasku miješa se s hladno plavom sjenom i nastaje meka narančasta ili ružičasta. To je Venerin pojas.

Osim Venerinog pojasa i Zemljine sjene, nebo na istoku u sumrak i na zapadu u zoru ima još dva sloja ili pojasa. To su “crveni pojas” i “pojas obzora” (ili kako se već prevode red band i horizon band). Lijepo ih je sa Sicilije uhvatio Dario Giannobile.

Zemljina sjena na horizontu
Zemljina sjena taman je pojas nad horizontom. Snimio Marko Posavec, Kalnik, 6. prosinca 2015.
Zemljina sjena u sumrak
Sjena našeg planeta uzdiže se na istoku u sumrak. Ovdje je slabije izražena zbog lošije vidljivosti u atmosferi. Snimio Marko Posavec, 8. svibnja 2012.
Zemljina sjena viđena pred svitanje iz zrakoplova
Vrlo tamna Zemljina sjena viđena pred svitanje iz zrakoplova. Fotografija je lošije kvalitete jer je snimljena mobitelom kroz prljav prozor. Snimio Marko Posavec, 20. 1. 2024., iznad Atlantskog oceana zapadno od Maroka.