Maglena duga

Piše: Marko Posavec

Maglena duga, bijela duga ili duga na magli blijedi je luk nalik dugi, ali s vrlo slabim bojama ili potpuno bez njih. Nastaje na sličan način kao obična duga, samo na manjim kapljicama. Može se vidjeti na granici magle i Sunčeve svjetlosti.

Naziv na engleskom: fogbow

Maglena duga ili bijela duga, fotografija: Sandro Puncet
Maglena duga često se vidi kada se nad morem stvori sloj magle, a na obali je sunčano. Autor: Sandro Puncet, Lošinj, 31. listopada 2022.

Rano je jutro. Pred vama je sloj magle koji se polako prelijeva preko krajolika, no Sunčeva je svjetlost sve jača. Magla je kao zid, a na njemu vidite nešto poput velike, široke bijele duge, bez boja. To je maglena duga.

Maglena duga slična je regularnoj dugi. Može se vidjeti na granici sunca i magle. Uvijek je, kao i obična duga, nasuprot Suncu i opisana oko antisolarne točke. Sličnog je kutnog promjera kao i duga, ali luk joj je širi. Neke su sjajnije i lako ih je primijetiti, za druge se ipak treba potruditi.

Kutni polumjer maglene duge može biti između otprilike 30 i 45 stupnjeva. To je ujedno i najveća visina na kojoj se može nalaziti Sunce da bi se maglena duga vidjela, osim ako je promatrač na povišenom položaju. Ako joj se vidi središnja točka, to jest ako nije zaklonjena nekom preprekom (ako ste, na primjer, na planini), tamo se može nalaziti glorija.

Kako nastaje maglena duga

Maglena duga nastaje na jednak način kao i obična duga. Svjetlost ulazi u kapljicu, jednom se odbija unutar nje i izlazi van. Rezultat je veliki svijetli krug nasuprot Suncu. No, maglenu dugu čine sitne, sitne kapljice magle, puno sitnije od kiše ili pljuska; promjer im je manji od 0.05 mm. Tu nastupa difrakcija ili ogib svjetlosti. Svjetlost koja izlazi je mutnija, širih putanja i pomiješanih boja. Tako dobivamo široki blijedi luk, gotovo bez boja. Ako i ima nešto boja, blijeda crvena je na vanjskom rubu, a plava na unutarnjem.

Ako su kapljice koje čine maglu vrlo jednolike po veličini, unutar glavnog luka mogu se vidjeti prekobrojni.