Kanali u oblacima

Piše: Marko Posavec

Kanali u oblacima (cavum) ravne su i dugačke praznine u sloju oblaka, najčešće altokumulusa. Nastaju prolaskom zrakoplova kroz oblak te smrzavanjem i padanjem pothlađenih kapljica vode. Po nastanku su istovjetni rupama u oblacima, s tim da u ovom slučaju zrakoplov dulje horizontalno prolazi kroz oblak.

Meteorološki naziv dopunske odlike oblaka: cavum
Naziv na engleskom: cloud canal
Srodna pojava: rupe u oblacima

Kanal u oblacima iznad Jasenovca 2. siječnja 2015.
Kanal u oblacima snimljen 2. siječnja 2015. Toga su dana uvjeti za ove pojave bili iznimni jer su snimljene i vrlo upečatljive rupe u oblacima. Snimila Andreja Folnović, Jasenovac.

Kanali u oblacima izgledaju kao da je netko probio rez u oblačnom sloju. Duž njih često se vidi paperjasta virga. Ako smo u pravo vrijeme na pravom mjestu, na njoj možemo vidjeti optičke pojave iz obitelji ledenih haloa, najčešće pasunca. Ovu pojavu uzrokuju zrakoplovi.

Znamo da oblaci nastaju kondenzacijom nevidljive vodene pare u sićušne kapljice tekuće vode (ili, u slučaju visokih oblaka, depozicijom u kristaliće leda). Znamo i da je ispuh zrakoplovnih motora jako vruć. Stoga, kada zrakoplov proleti kroz oblak, visoka temperatura može naglo vratiti sitne kapljice vode u plinovito stanje. Tako nam dio oblaka postaje nevidljiv. Ta se pojava u meteorologiji zove rasplinjujući trag (ili disipacijski trag), no kod širokih kanala u oblacima iz kojih sipe ledeni kristalići događa se nešto drugo: kapljice ne isparavaju nego se smrzavaju.

Kanali u oblacima
Jasno vidljivi kanali u sloju cirokumulusa. Više nisu pravocrtni jer ih je izvitoperio vjetar. Foto: Vladyx (Crometeo forum), Ploče, 17. 12. 2021.

Kako nastaju kanali u oblacima

Ovaj je proces detaljnije opisan u članku o rupama u oblacima.

Kanali u oblacima najčešće se mogu opaziti u sloju altokumulusa, nešto rjeđe cirokumulusa i izrazito rijetko stratokumulusa. Prolazak zrakoplova uzrokuje pad tlaka zraka, time i temperature, te prelazak pothlađenih kapljica vode u kristaliće leda. Ti kristalići na sebe vežu okolne kapljice, rastu, postaju sve teži te naposljetku padaju iz oblaka. Tako ostavljaju šupljinu u oblačnom sloju.

Te kristaliće možemo vidjeti kako padaju. Po sredini kanala vidljiva je ledena virga, fina zavjesa oborine koja ne dolazi do tla. Na njoj se mogu vidjeti ranije spomenuti optički efekti, najčešće pasunce. Kanal se s vremenom polako širi.

Dok rupe u oblacima uzrokuje kratkotrajan prolazak zrakoplova kroz oblačni sloj dok se penje ili spušta, kanale ostavljaju zrakoplovi koji dulje lete kroz oblak, pod blažim kutem.

Dopunska odlika oblaka cavum, koja obuhvaća rupe i kanale u oblacima uzrokovane prolaskom zrakoplova, formalno je u Međunarodni atlas oblaka uvrštena 2017. godine.


Poveznice

When Clouds Cave, NASA Earth Observatory.