Kotač duge

Piše: Marko Posavec

Kotač duge prizor je koji možemo vidjeti kada mali oblaci zaklone dijelove svjetlosti koja čini dugu. U duginom krugu tada nastaju praznine – sjene oblaka – i izgleda nam kao svijetli kotač s tamnim žbicama.

Naziv na engleskom: rainbow wheel, rainbow spokes

Glavna i sporedna duga
Glavna i sporedna duga sa “žbicama”; nije baš “kotač duge”, ali je blizu. Gdje oblaci zaklanjaju svjetlost, duga je tamnija (osobito na desnom dijelu fotografije). Sjene mogu biti puno izraženije, no ovo je zasad najjasnija takva fotografija u autorovoj arhivi. Imate bolju? Pošaljite ju. Autor: Marko Posavec, 2. kolovoza 2018.

Zrake i sjene koje se pružaju preko neba izgledaju kao da se sastaju u jednoj točki. To je antisolarna točka – točka na nebu točno nasuprot Suncu. One su zapravo paralelne, a čine se konvergentnima zbog učinka perspektive. Poput željezničkih tračnica koje se “sastaju” u daljini.

Mali oblaci koji se pojave ispred Sunca zaklanjaju njegovu svjetlost i bacaju sjene preko neba, pa tako i u dugu. Gdje njihova sjena padne, dugu ne možemo vidjeti ili je znatno slabija. Ali ne samo to. Budući da kapljice vode koje čine dugu šalju nešto svjetlosti i u krug unutar duge, tamo također vidimo sjene oblaka. A gdje vidimo sjene, ne vidimo dugu jer, logično, nema svjetlosti koja bi ju stvarala.

Tako nastaje “kotač duge”. Sjajni dijelovi su područja gdje Sunce nesmetano sja, a tamne “žbice” su mjesta gdje svjetlost koja bi činila dugu zaklanja oblak. Ponekad, ako se oblaci jako brzo kreću, kotač duge može izgledati kao da se polako okreće.

Duga i sjene oblaka, Pelješac. Foto: Ivica Trojanović
Sjajna duga i sjene oblaka. Gdje padaju sjene, duga je tamnija. To su tzv. “žbice” duge. Autor: Ivica Trojanović, Pelješac, 19. rujna 2022.
Sjajna glavna i sporedna duga
Tamnija i svijetlija područja duge rezultat su sjena malih oblaka koji se nalaze iza promatrača, u smjeru Sunca. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 2. kolovoza 2018.