Sporedna duga

Piše: Marko Posavec

Sporedna duga ili sekundarna duga raznobojni je luk koji se ponekad vidi oko glavne duge. Nastaje nakon dvije refleksije svjetlosti u kapljici vode. Manjeg je sjaja i većeg polumjera, a boje su joj obrnute.

Naziv na engleskom: secondary rainbow, secondary bow

Glavna i sporedna duga
Glavna i sporedna duga uz kumulonimbus na odlasku. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 26. srpnja 2012.

Dvostruka duga nije rijetka. Sjajnija glavna duga često ima prateću sporednu. Zapravo je svaka duga dvostruka, samo je sporedna ponekad previše blijeda da bi se vidjela. Luk sporedne duge nalazi se s vanjske strane glavnog luka. Većeg je promjera i manjeg sjaja, a boje mu idu obrnutim rasporedom: na unutarnjem rubu je crvena, a na vanjskom plava/ljubičasta.

Kako nastaje sporedna duga

Glavna duga nastaje lomom, odbijanjem i ponovnim lomom svjetlosti u kapljici vode. Sporedna nastaje na isti način, ali uz jednu vrlo važnu razliku: svjetlost koja ju oblikuje odbija se dva puta od unutarnje stijenke kapljice.

Kako nastaje sporedna duga
Kako nastaje sporedna duga: Sunčeva svjetlost (bijela crta) ulazi u kapljicu vode. Pritom se lomi i lagano mijenja smjer. Zatim se dvaput odbija od unutarnje stijenke kapljice pa se još jednom lomi pri izlasku.

Zrake koje stvaraju sporednu dugu otklonjene su za više od 180°. Njihov minimalni otklon je 231°, što znači da polumjer sporedne duge iznosi 51° (231 – 180 = 51).

Sporedna duga nalazi se oko 9 stupnjeva izvan glavne. Malo je šira i boje su joj obrnute: crveni rub sporedne gleda prema crvenom rubu glavne. Približno je upola tamnija od glavne, ali čini se i manje sjajnom zbog toga što je njezina svjetlina raspoređena na većem području.

Zašto su joj boje obrnute? Crvena svjetlost najmanje se lomi na rubu kapljice. Međutim, budući da se zrake iz kapljice vraćaju pod kutem većim od 180°, najmanje otklonjene zrake pojavljuju se na unutarnjem rubu ove duge.

Lukovi glavne i sporedne duge su koncentrični. Dijele zajedničko središte – antisolarnu točku. Što je glavna duga sjajnija, to su veće šanse da će se vidjeti i sporedna.

Glavna i sporedna duga
Dvije duge, glavna i sporedna, sa “žbicama”. Autor: Marko Posavec, 2. kolovoza 2018.
Sjajna dvostruka duga
Sjajna dvostruka duga: luk sporedne opisan je oko luka glavne. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 2. kolovoza 2018.