Mjesečeva duga

Piše: Marko Posavec

Mjesečeva duga ili duga na mjesečini je duga koja se vidi noću. Umjesto Sunčeve, stvara ju Mjesečeva svjetlost. Prilično je rijetka jer Mjesec mora biti oko pune faze da bi se vidjela. Manje je sjajna od dnevne duge.

Naziv na engleskom: moonbow

Mjesečeva duga s grmljavinskim oblakom u pozadini
Mjesečeva duga s grmljavinskim oblakom u pozadini. Fantastičan prizor uhvatio je Bruno Fantulin na Hvaru 30. kolovoza 2023.

Mjesečeva duga od redovne se razlikuje samo po vremenu nastanka. Svi smo vidjeli dnevnu dugu, na Sunčevoj svjetlosti, ali malo nas se može pohvaliti njenom noćnom inačicom.

Kao što se danju u kapljicama kiše lomi i odbija Sunčeva svjetlost, noću to isto radi Mjesečeva. No, Mjesec je puno manje sjajan od Sunca. Da bi se vidjela duga, naš prirodni satelit mora biti blizu punoga; u suprotnom jednostavno nema dovoljno svjetlosti da bi ljudsko oko primijetilo dugu. Osim toga, kao i kod dnevne duge, Mjesec ne smije biti više od 42 stupnja. I uz sve to, na strani neba suprotnoj od Mjeseca mora padati kiša.

Zato je duga na mjesečini rijetka. A kad ju i vidimo, najčešće je bezbojna. Ljudsko oko loše razaznaje boje na slaboj svjetlosti. Izgleda nam kao blijedi luk, poput maglene duge. Kad je Mjesec baš jako sjajan možda možemo opaziti malo boje, ali inače ne.