Svetački sjaj

Piše: Marko Posavec

Svetački sjaj ili heiligenschein svjetlosna je pojava koja okružuje glavu sjene promatrača na tlu pokrivenom rosom. Izgleda kao bijeli, svjetlucavi krug. Najlakše se vidi kada je izvor svjetlosti – Sunce ili Mjesec – nisko na nebu, a rosa na tlu obilna.

Naziv na engleskom (i njemačkom): heiligenschein

Svetački sjaj ili heiligenschein na uljanoj repici
Svetački sjaj (heiligenschein) oko sjene fotoaparata na uljanoj repici, mokroj od kiše ranije tog dana. Izvor svjetlosti nije Sunce već sjajan pun Mjesec. Autor: Marko Posavec, 21. travnja 2016.

Svetački sjaj jedna je od svjetlosnih pojava koje se nalaze oko antisolarne točke – točke na nebu točno nasuprot Suncu. Tu su primjerice i glorija i učinak opozicije, no svetački sjaj nastaje na drugačiji način. Za njega je nužna rosa; na suhom tlu ili vegetaciji ne može se vidjeti.

U rano jutro, dok je Sunce još nisko, pogledajte vašu sjenu na travi. Ako je tratina rosna, oko vaše glave možda će se vidjeti svijetli krug, poput aureole na prikazima svetaca.

Taj sjaj stvaraju kapljice rose. Ako su dovoljno okrugle, ponašaju se kao sićušne leće i fokusiraju svjetlost na travku ili list ispod njih. Tako na podlozi nastaje svijetla točka. Nešto od tog svjetla odbija se natrag kroz kapljicu prema promatraču. Sve te zrake zajedno čine sjaj oko sjene promatrača ili fotoaparata.

Detaljnije objašnjenje, kao i obično, nalazi se na Atmospheric Optics.

Odličan primjer svetačkog sjaja iz daljine ima Richard Fleet na svojoj stranici Glows, Bows and Haloes.