Uvjeti korištenja

Pažljivo pročitajte tekst u nastavku. Ako i dalje imate pitanja, obratite se autoru putem stranice za kontakt. Uvjeti korištenja su važna stvar koju rijetko tko čita.

Uvjeti korištenja web stranice nebo.com.hr i na njoj objavljenih sadržaja

Nebo i nebeske pojave (nebo.com.hr) naziv je web stranice čiji je autor Marko Posavec. Ovo nije znanstvena stranica niti je autor znanstvenik. Sve informacije koje ovdje pronađete koristite na vlastitu odgovornost. Autor poduzima sve razumne mjere da osigura najveću moguću točnost informacija, ali ne može se smatrati autoritetom za bilo koje od navedenih područja. Stoga, nemojte se oslanjati na ovu web stranicu za seminarske radove i slično. Autor se ne može smatrati odgovornim za eventualne probleme. Bit će mu, doduše, neugodno ako se pokaže da je pisao gluposti.

Kad smo kod toga: primijetite li grešku ili glupost, javite mi. Bit će mi drago ispraviti.

Znači, još jednom: ako ste pali na ispitu zbog nečega što ste pročitali na ovim stranicama, žao mi je. Ako ste zakasnili na posao jer je izračun vremena izlaska Sunca na početnoj stranici bio pogrešan, a što da vam kažem.

Čuvajte oči

Mnogi tekstovi na nebo.com.hr opisuju pojave koje se događaju u neposrednoj blizini Sunca. NIKADA, ali stvarno NIKADA ne gledajte Sunce golim okom ili optičkim pomagalima bez odgovarajuće zaštite. Zureći u Sunce kroz dalekozor nećete otkriti nikakva čudesa, ali ćete zato dobro upoznati svog oftalmologa. Ako koristite optička pomagala poput dalekozora, teleskopa ili fotografskog teleobjektiva dok je Sunce na nebu, pobrinite se da ne možete usmjeriti instrument u Sunce ni da hoćete (znači da je Sunce sigurno zasjenjeno nekom preprekom). Ako fotografirate Sunčev zalazak, koristite opciju live view – prikaz slike na zaslonu ekrana. Ne gledajte Sunce kroz tražilo. Za sve drugo koristite propisnu zaštitu u obliku solarnog filtra.

Autorska prava

Sav materijal na nebo.com.hr i podstranicama, gdje nije drugačije navedeno, zaštićen je autorskim pravima. Fotografije su isključivo i potpuno vlasništvo njihovih autora. Tekstualni materijali u vlasništvu su autora stranice. Nemojte biti idioti, poštujte autorska prava.

Sad kad smo to riješili, smijete li koristiti materijale s ove stranice?

Uvjeti korištenja i pravila prenošenja sadržaja

1. Nije dozvoljeno koristiti fotografije i druge vizualne sadržaje u bilo koje svrhe, pogotovo komercijalne, bez izričitog dopuštenja autora. Kontakti autora nisu javno objavljeni. Ako baš trebate neku od fotografija i želite komunicirati s autorom, upotrijebite kontakt obrazac i vaš će upit biti proslijeđen autoru. Od mene ne možete dobiti dozvolu za korištenje fotografije nekog drugog autora. To vam može dati samo autor.

2. Ako ste dobili dozvolu za preuzimanje fotografija ili drugih materijala, obavezno je navođenje autora i poveznica na nebo.com.hr. Fotografije nije dozvoljeno mijenjati ni na koji način. Ako ne možete staviti link, napišite nebo.com.hr. Isto vrijedi i za grafičke prikaze i dijagrame, ako uz njih nije navedeno drugačije.

3. Dozvoljeno je prenositi razumno kratke dijelove tekstova, također uz navođenje izvora i poveznicu na nebo.com.hr gdje je moguće. Ako netko nije siguran što znači “razumno kratko”, recimo da je to 500 znakova (s razmacima) izvornog teksta.

4. Moguće je dogovoriti se o posebnim uvjetima suradnje.

Da, znamo, ovo je internet i tu nitko ništa ne pita. Ipak, kao što je ranije navedeno, probajte ne biti idioti. Ako ste u nedoumici, javite se i pitajte. Na razumne upite odgovor će stići vrlo brzo.

Našli ste svoju fotku, a ne želite da bude ovdje?

Uvijek nastojim uspostaviti komunikaciju s autorima fotografija i pristojno zamoliti za dopuštenje. No, moguće je da mi ponekad nešto promakne ili u nečemu pogriješim. Stoga, ako je na ovim stranicama objavljena vaša fotografija, a ne želite ju ovdje, odmah mi javite i bit će uklonjena u najkraćem mogućem roku.

ChatGPT ovdje ne postoji

Svi tekstovi na ovom webu natipkani su ljudskim prstima. To znači da su i sve greške, naravno, isključivo ljudske.