Parhelijska kružnica

Piše: Marko Posavec

Parhelijska kružnica optička je pojava iz obitelji haloa. To je blijeda kružnica bez boje koja se vidi oko cijelog neba, uvijek na istoj kutnoj visini kao i Sunce. Kad je Sunce visoko, vidi se kao prsten prema zenitu.

Naziv na engleskom: parhelic circle

Parhelijska kružnica kad je Sunce visoko
Parhelijska kružnica kad je Sunce visoko. Kutna visina Sunca bila je 59°. Snimio Sandro Puncet, Lošinj, 19. svibnja 2023.

Parhelijska kružnica jedna je od onih pojava koje nisu baš upadljive, osim u iznimnim slučajevima. Kad je Sunce nisko i oko njega vidite pasunca, obratite pozornost na nebo lijevo i desno od njih. Možda ćete vidjeti blijedu, bezbojnu liniju kako se pruža iz njih paralelno s horizontom. U vrlo rijetkim slučajevima ta će linija ići oko cijelog neba, od jednog pasunca do drugog.

Kad je Sunce visoko, parhelijska kružnica izgledat će kao blijedi prsten koji prolazi kroz Sunce i radi puni krug iznad njega. Kad je Sunce jako visoko, ta kružnica čak može biti unutar haloa. Pogledajte primjer. No, obično joj se vide samo dijelovi. Najčešće oni koji se pružaju lijevo i desno od lažnih sunaca.

Parhelijska kružnica vidljiva je kao blijedi luk pri vrhu fotografije
Parhelijska kružnica vidljiva je kao blijedi luk pri vrhu fotografije. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 14. listopada 2019.

Kako nastaje

Parhelijsku kružnicu stvaraju milijuni kristalića leda rasutih diljem nebeskog svoda. Oblik i orijentacija kristala ovdje su manje bitni. Važno je da postoji barem jedna približno vertikalna stranica kristala od koje se svjetlost može odbiti; parhelijska kružnica primarno nastaje refleksijom. No, ta refleksija ne mora nužno biti od vanjske stranice. Svjetlost se može odbijati i od unutarnjih stijenki kristala i to više puta.

Pogledajte kakve sve putanje zraka svjetlosti čine parhelijsku kružnicu na Atmospheric Optics. Neke se i pet puta odbijaju unutar kristala. I to još nisu sve!

Budući da nastaje primarno refleksijom, parhelijska kružnica uglavnom nema boja. Obično je bijela i često ju je teško razlučiti na slojevima cirusa i cirostratusa.

Halo i pasunca
Parhelijska kružnica često se vidi samo u blizini pasunca, kao linija koja se pruža lijevo i desno od njih. Snimio Marko Posavec, 3. travnja 2018.

Visina Sunca

Parhelijska je kružnica uvijek paralelna s horizontom i nalazi se na istoj kutnoj visini kao i Sunce. Uvijek, bez iznimaka. Zbog toga se različito pojavljuje kada je Sunce nisko i kada je visoko.

Kada je Sunce nisko, parhelijska se kružnica pruža paralelno s horizontom, uvijek na istoj visini kao i Sunce. No, kad je Sunce visoko, parhelijska kružnica i dalje je na istoj visini kao i ono. To znači da se pretvara u prsten opisan oko zenita. Na priloženim simulacijama pogledajte izgled parhelijske kružnice kada je Sunce 22° visoko (lijeva slika) i kada je 65° visoko (desna slika):