Peludni vijenac

Piše: Marko Posavec

Peludni vijenac (peludna korona) vijenac je koji nastaje ogibom svjetlosti na zrncima peludi u zraku. Često je ovalnog oblika, a najlakše se vidi kada je Sunce nisko.

Naziv na engleskom: pollen corona

Peludni vijenac vidljiv pred zalaz Sunca
Peludni vijenac karakterističnog ovalnog oblika. Autor: Marko Posavec, jezero Šoderica, 16. veljače 2022.

Ovaj vijenac nastaje kao i svaki drugi, ogibom svjetlosti na sitnim česticama u atmosferi. Za razliku od recimo duge ili haloa, za vijenac nije važno od čega su čestice zapravo. Ne moraju biti ni prozirne, sve bitno događa se na njihovoj površini. Stoga, kad u proljeće stabla počnu ispuštati svoj pelud i on nošen povjetarcem ispuni zrak, može se vidjeti ova pojava.

Upozorenje: nemojte tražiti peludni vijenac zureći u Sunce. Svi koji se bave nebeskim pojavama često vam to ponavljaju i s dobrim razlogom. Ako je moguće, zaklonite Sunce nekom preprekom. Nemojte ga gledati ni kroz fotoaparat, koristite funkciju live view.

Malen, ali živopisan

Peludni vijenac manji je od običnoga jer su zrnca peludi relativno velika u usporedbi s kapljicama vode. Veličina vijenca, naime, obrnuto je proporcionalna veličini čestica na kojima nastaje. No, pelud koja je na nebu u danom trenutku obično potječe od iste vrste stabala. To znači da su zrnca približno jednakih dimenzija, zbog čega su boje vijenca često istaknute, a prstenovi lijepo definirani. Pogledajte fotografiju Luke Milevoja na kraju teksta.

Osim toga, zrnca peludi nisu okrugla; obično su izdužena ili imaju neki drugi oblik koji im omogućuje da dulje lebde u zraku. Zbog toga su prstenovi peludnog vijenca često ovalni. Ponekad imaju i sjajnije dijelove na rubovima.

Ovalne aureole mogu imati i sjajni planeti poput Venere.

Vijenac oko Sunca, nastao na zrncima peludi (peludni vijenac)
Vijenac oko Sunca, nastao na zrncima peludi (peludni vijenac). Autor: Luka Milevoj, Plomin, 20. veljače 2022.
Peludni vijenac
Ovalni peludni vijenac. Sunce je zaklonjeno zgradom. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 3. svibnja 2020.
Ovalni peludni vijenac
Širi pogled na vijenac s naslovne fotografije. Autor: Marko Posavec, jezero Šoderica, 16. veljače 2022.
Pelud topole u zraku
Pelud topole u zraku. Ova je previše krupna da bi stvarala vijenac, ali poslužit će za ilustraciju. Autor: Marko Posavec, 19. svibnja 2014.