Stratus: Siv magleni pokrov

Piše: Marko Posavec

Stratus (St) je siv, jednoličan oblačni sloj. Ako se kroz njega vidi Sunce, rub mu se jasno razaznaje. Halo se uglavnom ne pojavljuje. Može biti i u obliku čupavih krpa. Stratusni oblak na tlu je magla. Od oborina može donijeti rosulju, ledene iglice ili zrnati snijeg.

Naziv na engleskom: stratus
Ime dolazi od: lat. stratus raširen, prekriven

Stratus, sivi oblačni sloj iznad šume u jesenskim bojama
Stratus je sivi oblačni sloj. Kad dođe do tla, zovemo ga maglom. Snimio Marko Posavec, okolica Otočca, 29. listopada 2011.

Stratus je pojam sivila. To je jednoličan oblačni sloj, karakterističan za hladnije doba godine. U uvjetima dugotrajne, stabilne anticiklone i inverzije može potrajati tjednima. Ne donosi nikakve ozbiljne oborine i općenito nikakve meteorološke zanimljivosti.

Jedan od uobičajenih primjera stratusa jesenska je magla. Često se uz nju budimo u hladnijim mjesecima. No, iznad nje nebo je vedro i Sunce nesmetano grije. Magla se stoga uzdiže i postaje nizak sloj stratusa (St neb op). Taj sloj ubrzo postane dovoljno tanak da se kroz njega može vidjeti Sunce (St neb tr). Nakon toga, osobito ako ima nešto vjetra, stratusni sloj raskida se u krpe (St fra) i nestaje.

Prizemna magla na Bilogori
Prizemna magla, odnosno stratusni oblak, na Bilogori. Snimio Marko Posavec, 21. siječnja 2013.
Iskidane krpe stratusa (St fra), odnosno udaljeni sloj magle
Iskidane krpe stratusa (St fra), odnosno udaljeni sloj magle. Snimio Marko Posavec, jezero Šoderica, 13. prosinca 2015.
Stratus silvagenitus, oblak nastao isparavanjem iz šume
Mali stratus silvagenitus, oblak nastao isparavanjem kiše iz šume. Snimio Marko Posavec, Bilogora, 13. rujna 2013.
Sloj stratusa viđen odozgo, noću
Sloj gustih oblaka u donjem dijelu fotografije je stratus; u hladnijem dijelu godine niski oblaci koji često prekrivaju unutrašnjost Hrvatske. Pogled je s vrha Kalnika, a narančasti su jer ih odozdo osvjetljavaju svjetla naselja. Na nebu ima nešto cirusa. Snimio Marko Posavec, Kalnik, 8. prosinca 2016.

Vrste stratusa

  1. Stratus nebulosus (St neb) – najčešća vrsta stratusa. Siv, bezličan oblačni sloj.
  2. Stratus fractus (St fra) – čupave “krpe” stratusa nepravilnih oblika koji se često i brzo mijenjaju.

Podvrste stratusa

  1. Stratus opacus (St op) – oblačni sloj koji je toliko neproziran da se kroz njega ne vidi ni Sunce ni Mjesec, čak ni svijetle mrlje na njihovim mjestima. To je ono neprobojno, olovno sivo nebo karakteristično za unutrašnjost Hrvatske u zimskim mjesecima. Opacus je najčešća podvrsta stratusa.
  2. Stratus translucidus (St tr) – oblačni sloj dovoljno rijedak da se kroz njega naziru Sunce i Mjesec. Pritom su oštrih obrisa i jasno im se vide rubovi. Po tome se razlikuje od altostratusa koji stvara učinak “mliječnog stakla”.
  3. Stratus undulatus (St un) – stratusni oblačni sloj s vodoravnim valovitim udubinama. Ne pojavljuje se često.

Dopunske odlike

  • praecipitatio (St prec) – oborina. Iz stratusa može rositi rosulja, a kad je hladnije iz njega mogu sipiti ledene iglice ili zrnati snijeg.
  • fluctus (St flu) – oblaci nalik na oceanske valove; K-H oblaci (od Kelvin-Helmholtzove nestabilnosti). Uzrokuje ih velika razlika u brzini vjetra u slojevima zraka.

Stratus još može biti:

  • cataractagenitus – stratusni oblak nastao isparavanjem iz vodopada,
  • homogenitus – nastao ljudskim djelovanjem, primjerice iz dimnjaka ili rashladnih tornjeva energetskih postrojenja, te
  • silvagenitus – oblak nastao isparavanjem (hlapnjenjem) iz šume.
Stratus nebulosus opacus, odnosno magla
Stratus nebulosus opacus, ili jednostavno – magla. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 16. studenoga 2011.
Magla obasjana uličnom rasvjetom prevlači se preko sela noću
Magla, odnosno stratus nebulosus, prevlači se preko naselja Kalnik podno istoimene planine. Snimio Marko Posavec, 8. prosinca 2019.
Sunce vidljivo kroz maglu
Kada je Sunce vidljivo kroz stratus (St tr), rubovi su mu jasni. Mogu se vidjeti i veće Sunčeve pjege. Snimio Marko Posavec, 19. prosinca 2013.
Sunčeve zrake u šumi, primjer Tydallovog fenomena
Ako se nalazimo u stratusu translucidusu, možemo vidjeti ovakve lijepe prizore. Snimio Marko Posavec, 6. prosinca 2015.

Kako razlikovati stratus od drugih oblaka

Altostratus je viši od stratusa i ne dotiče tlo ni vrhove brda ili visokih zgrada. Posljedično, vidljivost u daljinu veća je kod altostratusa nego kod stratusa. Osim toga, altostratus stvara učinak “mliječnog stakla” na nebu i Sunce i Mjesec kroz njega su samo mutne svijetle mrlje, bez vidljivih rubova ili detalja.

Stratokumulus se nalazi na manje-više istoj visini kao i stratus. No, na stratusu se uglavnom ne vide nikakvi detalji dok stratokumulus ima jasno izražena obilježja.

Nimbostratus je također na istoj visini kao i stratus i nema vidljivih obilježja, ali nimbostratus, za razliku od stratusa, donosi kišu. Ako pada kiša, oblak je vjerojatno nimbostratus. Pritom treba imati na umu da kiša može padati iz nekog višeg oblaka i prolaziti kroz sloj stratusa. Međunarodni atlas oblaka savjetuje obraćanje pozornosti na podnicu, koja je kod stratusa obično jasnije definirana i jednoličnija. Uz to, stratus se češće pojavljuje bez značajnijeg vjetra, a nimbostratus se povezuje s umjerenim ili jakim vjetrom.

Vjetar može razbacati stratus u pramenove nalik cirusima, ali oni su obično tamniji od cirusa i, za razliku od njih, brzo se mijenjaju.

Poveznice

What’s This Cloud: Stratus
WMO International Cloud Atlas: Stratus