“Kitova usta”: Kad nevrijeme izgleda kao da će vas progutati

Piše: Marko Posavec

Kitova usta neformalni je naziv za divlje, uzburkane oblake koji se pojavljuju neposredno iza olujne fronte, često na stražnjoj strani oblačnog luka. Njihova je pojava praćena snažnim udarima vjetra koji označavaju početak oluje. Naziv su dobili jer podsjećaju na usta velikih morskih sisavaca*.

Naziv na engleskom: whale’s mouth

… valjda? Pretpostavljam da misle na usi.

Olujna fronta prelazi preko Koprivnice
Olujna fronta s dramatičnim tamnim oblacima prelazi preko Koprivnice. Njen vanjski rub je oblačni luk (shelf cloud), a stražnji dio neslužbeno se naziva kitovim ustima. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 21. 5. 2024.

Oluja se valja i ide ravno na vas. Predvodi ju sivi oblačni luk prijetećeg izgleda, ono što se u novije vrijeme zove shelf cloud. Iza njega je tama kroz koju prosijavaju bljeskovi munja, čuje se i potmula grmljavina. Ako vas takav prizor zatekne na otvorenom, bilo bi dobro radi osobnog zdravlja što prije pronaći zaklon.

Jednom kada vas luk prijeđe, nastupa vjetar. Ponekad ga možete čuti kako huči i prije nego što vas dohvati. Naglo se smračuje, naleti vjetra dižu prašinu, nose lišće, kidaju grane. Pogledate prema nebu, a tamo vas čeka zadivljujući prizor. Oblačni luk se udaljava i izgleda poput zida, kao da je nebo tamo odrezano. Nebo iza njega je kaotično, oblaci su dramatično rastrgani i mijenjaju se naočigled. Netko je to nazvao “kitovim ustima”; kao da je oluja kit koji nas dolazi progutati, a ovo su njegove usi. Termin je postao popularan pa se i zadržao.

Ipak, to nije službeni meteorološki naziv ovih oblaka. Zapravo, čini se da ga ni nemaju. Neki pišu da su to asperitas, ali definicija iz Međunarodnog atlasa oblaka im ne odgovara.

Kaotično nebo pri dolasku nevremena
Kaotično nebo pri dolasku nevremena. Snimio Marko Posavec, Koprivnica, 23. 5. 2017.

Što se tu zapravo događa? Iznenadan nalet hladnog zraka koji silazi iz utrobe kumulonimbusa razlijeva se uz tlo i gura topliji zrak uvis. Tako nastaje oblačni luk koji svi znamo kao prethodnicu nevremena. Kitova usta zapravo su stražnja strana te mini-fronte gdje jaka zračna strujanja uvijaju oblake u kaotične formacije.

“Kitova usta” ne vidimo dugo jer ubrzo nakon naleta vjetra obično slijedi jaka kiša ili tuča. Kada ih vidite, znate da imate možda koju minutu prije nego što se nevolja sruči na vas.