Crvena duga

Piše: Marko Posavec

Crvena duga rijetka je vrsta duge. Može se vidjeti kada je Sunce na samom zalasku, kada je njegova svjetlost prigušena i crvenija. Tada ni duga nema svoje klasične boje već sve idu prema crvenijim nijansama.

Naziv na engleskom: red rainbow, red bow

Crvena duga
Crvena duga – ili barem njezin fragment – neposredno pred zalazak Sunca. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 22. svibnja 2009.

Crvena duga nastaje kao i svaka druga duga; za nju je ključno kada nastaje. Može se vidjeti samo kada je Sunce na samom obzoru ili vrlo nisko nad njim – samo pred zalazak ili neposredno nakon izlaska Sunca.

Nastanak crvene duge zapravo je vezan uz isti proces koji nam daje crvene sumrake i zore. Ona nije ni po čemu posebna osim po tome što je svjetlost koja ju stvara drugačije boje.

Kad je Sunce nisko, njegove zrake putuju kroz više atmosfere nego kad je visoko. Tamo ih raspršuju molekule zraka, kao i dim, prašina i svi drugi aerosoli koji lebde iznad površine. Svjetlost kraćih valnih duljina – plava i zelena – najviše je raspršena. Ono svjetla što ostane ima više žute i crvene. Stoga, zajedno s lijepim zalascima i izlascima Sunca, svaka duga koja nastane u to doba dana iznimno je crvena.

Visoka glavna i sporedna duga, crvenkaste jer je Sunce na zalasku
Visoka glavna i sporedna duga, crvenkaste jer je Sunce na zalasku. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 2. lipnja 2016.
Glavna i sporedna duga s kišnom zavjesom u suton
Ova duga još nije crvena, ali da je potrajala uskoro bi postala: ima jače crvene nijanse nego obično. Primijetite i intenzivnu žutu svjetlost na kišnoj zavjesi iznad nje. Zalazeće Sunce može proizvesti svakakve zanimljive boje u atmosferi. Autor: Marko Posavec, 29. svibnja 2020.