Djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada 2023.

Piše: Marko Posavec

Djelomična pomrčina Mjeseca bila je vidljiva iz Hrvatske 28. listopada 2023. Bila je to skromna pomrčina: na njenom vrhuncu, samo je 12% Mjesečeva diska bilo u Zemljinoj sjeni.

Djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada 2023., kompozit triju fotografija
Kompozit triju fotografija snimljenih, slijeva nadesno, u 21:30, 22:15 i 23:00. Snimio Marko Posavec, Koprivnica.

Ova djelomična pomrčina Mjeseca neće baš ostati zapamćena. Posljednji smo put potpunu pomrčinu Mjeseca mogli vidjeti 27. srpnja 2018. Barem oni koji su imali sreće pa im nebo nije bilo oblačno. A za sljedeću ćemo se poprilično načekati. Ona nam dolazi 7. rujna 2025. i nećemo joj vidjeti cijeli tijek; Mjesec će izaći već u Zemljinoj sjeni. Bit će taman i duboko crven. Onda ćemo oko sat i pol moći pratiti njegov put kroz sjenu i izlazak iz nje.

Kad je u Zemljinoj sjeni, Mjesec poprima narančastu ili crvenu boju. Ponekad je to duboka grimizna, ponekad svijetla, zlaćano narančasta nijansa. To ovisi o trenutnom stanju dijelova Zemljine atmosfere kroz koje u tim trenucima prolazi svjetlost. Ta crvena boja, naime, potječe od prolaska Sunčeve svjetlosti kroz Zemljinu atmosferu; kao da gledamo sve zalaske Sunca na svijetu istodobno. A Sunčevi zalasci također mogu biti vrlo različiti.

Kod ovako slabe djelomične pomrčine tu crvenu boju sjene nije lako dobiti fotoaparatom. Gotovo je nemoguće “izvući” ju obradom samo jedne fotografije. Iskusnom astrofotografu Petru Horaleku to je uspjelo kombinacijom više ekspozicija. A Ivar Hamberg iz Nice u Francuskoj uhvatio je zrakoplov u preletu preko pomračenog Mjeseca.

Pomrčine Mjeseca vidljive iz Hrvatske do 2040.