Francuska raketa uzrokovala je neobičnu svjetlost na našem nebu

Piše: Marko Posavec

Neobičan svjetleći oblak koji se vidio iz Hrvatske u ranim večernjim satima 18. studenoga uzrokovala je francuska raketa. Bilo je to probno lansiranje balističkog projektila M51.3, potvrdilo je francusko Ministarstvo oružanih snaga.

Okrugla, magličasta svjetlost pojavila se nad zapadnim horizontom oko 19:30. Bila je vidljiva nekoliko minuta, najsjajnija na početku. Polako se uzdizala u smjeru sjevera te dobivala na veličini, ali gubila na sjaju. Poput oblačića dima ili pare. Ovako ju je snimila panoramska kamera Šibenik Metea u Muću nedaleko od Sinja:

Više fotografija: Tornado in Italia (Facebook). Dobre snimke imaju i Mađari. Na test se na svom blogu osvrnuo i poznati stručnjak za satelite i lansiranja Marco Langbroek. Još snimki: ovdje, ovdje.

Što je to zapravo bilo?

Mutan i difuzan sjaj koji se polako širi i nestaje upućuje na nešto svježe lansirano. Oblak može nastati ispuštanjem pogonskog sredstva, odvajanjem stupnja rakete ili na neki drugi način. Pogonski sustav M51 ima tri stupnja i koristi kruto gorivo, a razvijen je na temelju Ariane 5.

M51 je sinoć lansirana iz kopnenog postrojenja na jugozapadu Francuske i, prema francuskom priopćenju, odletjela prema sjevernom Atlantiku. To se poklapa sa smjerom u kojem se pojavio neobičan oblak. Nema preciznijih informacija o samom letu, očekivano budući da je riječ o vojnom testu. Raketa je letjela dovoljno visoko da oblak, što god ga stvorilo, još uvijek bude osvijetljen Suncem.

Sličnu stvar vidjeli smo u studenom 2019., samo se tada radilo o Falconu 9 i lansiranju nove runde Starlinka. Inače, lansiranja raketa i balističkih projektila mogu poprimiti prilično bizarne oblike, poput poznatih spirala (primjer iz travnja 2023. i listopada 2017.) i drugih; pročitajte ovaj vrlo opširan PDF o opažanjima ruskog projektila Topol u prosincu 2017.

Lansiranje rakete M51.3 iz Francuske 18. studenoga 2023.
Lansiranje rakete M51.3 iz Francuske 18. studenoga 2023. Snimljeno dugom ekspozicijom. Svijetla mrlja je Mjesec. Izvor: Ministère des Armées / DGA.
Putanja testiranja rakete M51
Putanja testiranja rakete M51. Izvor: SatTrackCam Leiden (b)log, Marco Langbroek