Okultacija Venere 2023.: Kako je Mjesec sakrio zvijezdu Danicu

Piše: Marko Posavec

Kako to u astronomiji obično biva, najavljena okultacija Venere 9. studenoga došla je i prošla točno po voznom redu. Uvjeti za promatranje i snimanje iz Hrvatske nisu bili najbolji, ali mnogi su uspjeli vidjeti i digitalno zabilježiti ovaj razmjerno rijedak događaj. U nastavku su neki od rezultata.

Okultacija Venere 9. studenoga 2023. U krugu je povećani prikaz Venere.
Okultacija Venere 9. 11. 2023. Snimljeno neposredno pred početak okultacije. U krugu je povećani prikaz Venere gdje se vidi da i ona, poput Mjeseca, ima vidljive faze; trenutno je bila polumjesec okrenut prema istoku. Snimio Marko Posavec, Koprivnica.

Okultacija je termin koji dolazi od latinskog occulto što znači “sakriti, zakloniti od pogleda”. To je i vrlo jasna definicija što se događa: jedno nebesko tijelo zaklanja drugo. Zapravo, pojam kao takav može se primijeniti i na druga područja. Kad se sakrijete iza grma, vi ste za nekoga tko vas promatra u okultaciji grmom. Pomrčina je također neka vrsta okultacije, ali ona se odnosi na tijela koja su dovoljno bliska da jedno baca izrazitu sjenu na drugo, poput Zemlje i Mjeseca. Okultacija se odnosi na daleka tijela kod čijeg poravnanja sjena ne igra značajnu ulogu.

Tako se 9. studenoga 2023. dogodila okultacija Venere Mjesecom. Jednostavnije rečeno, Mjesec je u svom gibanju oko Zemlje prešao točno preko Venere i zaklonio ju na nešto više od sat vremena. Budući da kruži oko Zemlje i razmjerno joj je blizu, Mjesec se na nebu prividno giba puno brže od daljih nebeskih tijela. Venerin pomak u odnosu na zvijezde primjećujemo u danima, Mjesečev već u satima.

Okultacije sjajnih planeta posebno su zanimljive jer teleskopom možemo pratiti kako planet postupno nestaje iza Mjesečevog ruba. Takva je bila i ova. Mjesec je Veneru prekrio nekoliko minuta iza 11 sati, a ona se ponovno pojavila oko 12:20. Uvjeti promatranja bili su prilično teški. Usred dana zrak je poprilično treperio zbog Sunčevog zagrijavanja, bilo je dosta vjetra po visini, a sa zapada je nailazilo mnoštvo cirusa.

Boris Štromar snimio je početak okultacije teleskopom Pentax 105 SDP uz 2x Powermate i kameru Uranus-C. Snimka je namjerno tamnija kako bi se vidjela boja Venere. Njegov izvještaj je ovdje.

Buduće okultacije

Okultacija Venere (i bilo kojeg drugog planeta) prilično je rijetka pojava. Sljedeća nas čeka 19. rujna 2025. pa onda 14. rujna 2026., ali obje će biti slabije vidljive od ove. Posebno zanimljivu situaciju imat ćemo 13. rujna 2031. kada će sjever i istok Hrvatske vidjeti Veneru kako klizi uz sam rub Mjesečeva diska, dok će zapad i jug vidjeti okultaciju. Sve navedene bit će na danjem nebu.

U nešto bližoj budućnosti, 21. kolovoza 2024. Mjesec će pred svitanje zakloniti Saturn. Još jednu okultaciju Saturna imat ćemo priliku vidjeti 4. siječnja 2025.

Okultacija Venere kako ju je snimio Vinko Pešić
Okultacija Venere kako ju je snimio Vinko Pešić.