Perzeidi 2023.: Odlični uvjeti za promatranje

Piše: Marko Posavec

Perzeidi 2023. mogli bi biti jedni od boljih u posljednjim godinama. Uvjeti za promatranje čine se odličnima u našem dijelu Europe. Nebo će biti vedro, a Mjesec neće smetati. Pažljivi promatrači na dobroj lokaciji mogli bi vidjeti i do 70 meteora po satu.

Meteori Perzeidi iznad jezera Šoderica, spoj više fotografija
Meteori Perzeidi iznad jezera Šoderica. Spoj više fotografija. Snimio Marko Posavec, 13. kolovoza 2018.

Zvijezde padalice koje nam dolaze svake godine sredinom kolovoza ovoga bi vikenda mogle biti posebno obilne. Perzeidi 2023. dolaze nam u neobično dobrim uvjetima. Mjesec će biti tanak srp i vidljiv tek pred zoru. Njegova svjetlost, dakle, neće ometati promatranja. Osim toga, vremenska prognoza vrlo je povoljna za gotovo cijelu Hrvatsku. Nebo bi trebalo biti vedro, a temperature ugodne. Noću bi moglo biti i prohladno.

Perzeidi 2023. vrhunac aktivnosti trebali bi imati u nedjelju, 13. kolovoza oko 10:00 po našem vremenu (izvor). To znači da je najbolje vrijeme za promatranje u nedjelju od 2 sata do zore. Meteorski rojevi i inače su najobilniji pred zoru jer je tada njihov radijant (izvorište) visoko na nebu. Vidjet će se, međutim, cijele noći.

Ako ste naletjeli na podatak da će ih biti više od stotinu po satu, imajte na umu da je tu riječ o cijelom nebu u idealnim uvjetima. Za ljudske oči to je neizvedivo. No, 50 – 60 po satu znači meteor skoro svake minute. To je vrlo dobro.

Posebno lijepi mogu biti oni koji se pojave uvečer, nakon zalaska Sunca. Tada u Zemljinu atmosferu ulaze pod vrlo malim kutem i mogu biti svijetliji i dulje trajati. No, takvi su ipak nešto rjeđi.

Kako promatrati Perzeide

Kao i za druge meteorske rojeve, nije vam potrebna nikakva posebna oprema. Pronađite neko mjesto s dobrim pogledom na nebo i podalje od gradskih svjetala. Udobno se smjestite* i samo gledajte u nebo.

Ne zanemarite ovaj korak. Udobnost je važnija nego što mislite. Ako vam bude hladno ili vas uhvati umor, mislit ćete na sve samo ne na meteore.

Iskusniji promatrači reći će vam da meteora obično najviše ima između 2 i 3 sata po lokalnom vremenu. Također, često se više isplati gledati prema jugu ili zapadu, a ne izravno prema radijantu (sjeveroistok). Tamo će meteori biti dulji.

Ako poželite fotografirati meteore, Boris Štromar ima niz odličnih savjeta. A na njegovom webu pročitajte i kakve veze imaju Perzeidi sa svetim Lovrom i odakle je došao naziv “suze svetog Lovre”.

Aktivnost Perzeida možete pratiti na stranicama International Meteor Organization i Global Meteor Network.