Djelomična pomrčina Mjeseca ove subote vidljiva iz Hrvatske

Piše: Marko Posavec

Djelomična pomrčina Mjeseca bit će vidljiva u subotu, 28. listopada, od 21:36 do 22:53 iz cijele Hrvatske. Vrhunac će joj biti u 22:15. Mjesec će manjim dijelom ući u Zemljinu sjenu (12%), što ćemo moći primijetiti kao lagano zatamnjenje donjeg područja njegova diska. Ova pomrčina neće biti spektakularna. Ipak, bit će zanimljiv predmet promatranja.

Djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada 2023.
Djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada 2023. Ovo je simulacija, odnosno ilustrativni prikaz kako bi pomrčina mogla izgledati. Donji rub Mjesečevog diska će potamniti, možda i postati nevidljiv. Izrađeno pomoću programa Starry Night Enthusiast i Stellarium.

Kao što znamo, pomrčina Mjeseca događa se kada se Zemlja nađe između njega i Sunca*. Naš planet Mjesecu tada zakloni Sunčevu svjetlost. Mjesec potamni, a kada je pomrčina potpuna, dobije žarku narančastu ili duboku crvenu boju. To je svjetlost koja prolazi rubom Zemlje, kroz njezinu atmosferu, i pritom se raspršuje.

Takvo poravnanje ima prilično egzotičan naziv: sizigija.

Ovo će, međutim, biti samo djelomična pomrčina Mjeseca. Mjesec neće cijelim svojim diskom ući u Zemljinu sjenu nego samo njegovim manjim dijelom. I to prilično malenim: na maksimumu pomrčine, samo će oko 12% Mjesečeva diska biti u Zemljinoj sjeni. To ćemo moći vidjeti kao sjenku na njegovom donjem rubu.

Simulaciju ove pomrčine pogledajte na In the Sky.org.

Djelomična pomrčina počinje u 21:36 kada će Mjesec početi ulaziti u Zemljinu sjenu. Još sat i pol ranije ući će u Zemljinu polusjenu, ali to će biti vrlo slabo vidljivo. Vrhunac pomrčine je u 22:15, a kraj u 22:53. Mjesec će se nalaziti oko 46 stupnjeva visoko na jugoistoku.

Sljedeću djelomičnu pomrčinu Mjeseca, još slabiju od ove, vidjet ćemo 18. rujna 2024. Potpunu pomrčinu morat ćemo čekati do 7. rujna 2025. kada ćemo imati priliku vidjeti izlazak potpuno pomračenog Mjeseca.

Vremena

VrijemeDogađaj
20:03Mjesec ulazi u polusjenu
21:36Mjesec ulazi u sjenu; početak djelomične pomrčine
22:15Vrhunac pomrčine
22:53Mjesec izlazi iz sjene; kraj djelomične pomrčine
00:27Mjesec izlazi iz polusjene
Djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada 2023. Vremena su lokalna za Hrvatsku (UTC+2).