Dva supermjeseca i jedan plavi Mjesec u kolovozu

Piše: Marko Posavec

Kolovoz 2023. donosi nam dva supermjeseca. Pritom će onaj drugi biti plavi Mjesec. Oba će izgledati kao običan, redovan pun Mjesec koji vidimo svakog mjeseca kad nije oblačno. Iskusni promatrači možda će zamijetiti da su mrvicu veći od običnih.

Pun Mjesec iza Podravkinog pijetla
Kolovoz nam donosi dva supermjeseca, a oba će izgledati ovako, čak i onaj plavi. Pun Mjesec iza pijetla na Podravkinim silosima u Koprivnici. Snimio Marko Posavec, 31. listopada 2020.

Supermjesec je puni ili mladi Mjesec koji spletom okolnosti nebeske mehanike “padne” kada je blizu perigeju, točki u kojoj je najbliže Zemlji. Preciznije, kada se trenutak mlađaka ili uštapa dogodi kada je Mjesec unutar 90% od najmanje udaljenosti od Zemlje u toj orbiti.

To nije jedina definicija, postoje i druge. Više o tome u članku o supermjesecu.

Pojam supermjeseca nije astronomski. U astronomiji on se jednostavno zove Mjesec u perigeju, ili blizu njega. Potekao je, zapravo, krajem 70-ih godina 20. stoljeća i to iz astrologije. Astronomi često frkću na njegov spomen, ali mora mu se priznati da “klikne” s publikom i mediji ga obožavaju. Lako ga je iskoristiti za popularizaciju promatranja neba, na primjer.

Dva u jednom

Kolovoz ima 31 dan, a Mjesečev ciklus (razdoblje od mlađaka do mlađaka) traje oko 29 i pol dana. To znači da je moguće u jednom kalendarskom mjesecu imati dva puna (ili mlada) Mjeseca. U kolovozu 2023., eto, poklopilo se da su to dva supermjeseca.

2023. ima ukupno četiri supermjeseca. Uz ova dva u kolovozu to je bio onaj 3. srpnja, a u toj kategoriji bit će i uštap koji nam dolazi 29. rujna.

Taj drugi pun Mjesec u kalendarskom mjesecu često se zove plavi Mjesec. To mu nije izvorna definicija. Plavi Mjesec zapravo je treći pun Mjesec u godišnjem dobu koje ih iznimno ima četiri. Zašto je to tako, čitajte u članku o plavom Mjesecu. Po toj, izvornoj definiciji, ovo nije plavi Mjesec jer ljeto 2023. ima tri puna Mjeseca. Ovo je kalendarski plavi Mjesec. Sezonski plavi Mjesec stiže nam sljedeće godine, također u kolovozu.

Što ćemo vidjeti u kolovozu

Pun Mjesec, dva puta. Ne mnogo više od toga.

Ova dva supermjeseca bit će malo veći od običnih. Pun Mjesec koji je najbliže Zemlji oko 14% je veći i oko 30% sjajniji, ali ne od prosječnog punog Mjeseca nego od punog Mjeseca koji je najdalje od Zemlje. Od prosječnog punog Mjeseca, dakle, veći je samo 7%, odnosno oko dvije lučne sekunde. To je vrlo mala razlika. Ipak, dovoljno je velika da ju iskusni promatrači mogu zamijetiti. To su oni koji Mjesec promatraju pažljivo i redovito.

Najljepše ga je vidjeti kada onako golem, narančast ili duboko ružičast, izlazi nad obzorom. Za to je potrebno ponešto planiranja. Plavi supermjesec 31. kolovoza izaći će oko 20:10, nekih pola sata nakon zalaska Sunca. Bude li vedro, gledajte prema istoku i dočekajte ga. Tada nam zbog Mjesečeve iluzije izgleda posebno velik, iako nije ništa veći nego kada je visoko na nebu.

Plavi Mjesec neće zapravo biti plav, iako ponekad – vrlo rijetko – može biti; kada u atmosferi ima pepela od velikih vulkanskih erupcija ili fine čađe od prostranih šumskih požara.