Polarna svjetlost možda će ponovno biti vidljiva iz Hrvatske

Piše: Marko Posavec

Polarna svjetlost možda će ponovno biti vidljiva iz Hrvatske u noći s petka na subotu. Niz koroninih izbačaja sa Sunca pogodit će Zemlju od 10. do 12. svibnja 2024. Poklope li se uvjeti, geomagnetski i meteorološki, mogli bismo nad sjevernim obzorom vidjeti slabašan crvenkasti sjaj ili pokoju zavjesu aurore.

Jedan od koroninih izbačaja mase kako ga je snimila svemirska sonda SOHO
Jedan od koroninih izbačaja mase koji će početkom vikenda uzrokovati poremećaj u Zemljinom magnetskom polju te možda i dovoljno jaku polarnu svjetlost da ju i mi možemo vidjeti. Izvor: SOHO.

U vrijeme pisanja ovog teksta, američka NOAA predviđa Kp indeks do 8 pred jutro u subotu, 11. svibnja. Poremećaj u Zemljinom magnetskom polju mogao bi doseći klasu G4, što je ozbiljna geomagnetska oluja. Parametri 5. studenog prošle godine, kada se aurora 15-ak minuta lijepo vidjela iz Hrvatske, bili su nešto slabiji. Prvi val trebao bi doći do Zemlje u kasnim satima petka, a aktivnost bi trebala jačati prema jutru. Vrhunac bi, prema NOAA-inoj prognozi, trebao biti nakon što kod nas već svane.

No, mi smo daleko od uobičajenog područja opažanja polarne svjetlosti. Jaka Sunčeva aktivnost sama po sebi u pravilu nam nije dovoljna da vidimo ovaj prizor. Između ostaloga, odgovara nam kada je međuplanetarno magnetsko polje nagnuto prema jugu i kada je brzina Sunčevog vjetra velika. To sve možete pratiti na Space Weather Live. Što znače svi ti parametri i kako znati kada očekivati auroru objasnit će vam Boris Štromar.

Izvor ovog geomagnetskog poremećaja niz je koroninih izbačaja mase sa Sunca, najmanje četiri najmanje pet njih. Najjači (zasad) Sunčev bljesak u ovoj seriji bio je klase X2,2 oko X4. Samo po sebi to nije suviše dramatično, ali NOAA u najnovijim prognozama spominje mogućnost da se više izbačaja spoji u jedan – to se događa kada brži izbačaji dostignu i “progutaju” sporije. Zato ih Amerikanci zovu cannibal CMEs – kanibalski izbačaji mase*.

Uh, to na hrvatskom ne zvuči dobro.

Svi su ti izbačaji potekli iz aktivnog područja AR3664, goleme skupine Sunčevih pjega. Veličinom parira skupini koja je 1859. uzrokovala Carringtonov događaj. Sunčeva rotacija nosi ju iz vidokruga, bude li novih i jačih bljeskova iz nje, oni neće biti usmjereni prema Zemlji.

Snimka velike skupine Sunčevih pjega
Aktivno područje AR3664, velika skupina Sunčevih pjega zaslužna za skorašnje poremećaje u Zemljinom magnetskom polju. Izvor: SDO.

Što očekivati?

Treba biti oprezan i reći najvjerojatnije ništa posebno, ali nikad se ne zna. U noći s petka na subotu svakako bi bilo dobro barem povremeno motriti sjeverni obzor, osobito pred zoru. Po mogućnosti što dalje od umjetne rasvjete, naravno. Trenutno se čini da bi vrhunac aktivnosti trebao biti ujutro, kada se kod nas već razdani, ali to nije zapisano u kamenu.

Ako ništa i ne bude vidljivo golim okom, pokušajte fotoaparatom uz pomoć duge ekspozicije. Pratite SWPC i SWL te objave domaćih astronoma amatera na društvenim mrežama.

Što se tiče vremena, aktualne prognoze kažu da bi trebalo biti barem djelomično vedro. Eventualna naoblaka u noći s petka na subotu trebala bi biti prolazne naravi.