Okultacija Venere na danjem nebu vidljiva iz Hrvatske 9. studenoga

Piše: Marko Posavec

Mjesec će sakriti Veneru i to usred bijela dana. Nešto više od sat vremena kasnije Venera će se ponovno pojaviti iza njega. Ova rijetka astronomska pojava, okultacija Venere, vidjet će se iz Hrvatske u četvrtak, 9. studenoga 2023. Moći će se promatrati manjim teleskopom.

Pazite da teleskop ni slučajno ne možete uperiti u Sunce!

Okultacija Venere Mjesecom 9. studenoga 2023. godine
Mjesec će sakriti Veneru u četvrtak, 9. studenoga na danjem nebu. Ovako će to otprilike izgledati netom prije nego što Mjesec prekrije Veneru. Simulacija u programu Starry Night Enthusiast.

Posluže li nas vremenski uvjeti, sljedeći tjedan u četvrtak imat ćemo priliku vidjeti kako se Venera igra skrivača iza Mjeseca. I to na danjem nebu, oko podneva. Znamo da je Mjesec vidljiv danju. Vidljiva je i Venera, samo je za nju ipak potreban dalekozor ili manji teleskop. Potrebno je i točno znati gdje se nalazi. Ovoga puta to neće biti problem jer će biti tik uz Mjesec.

Okultacija počinje u 11 sati i 11 minuta (par minuta prije-poslije, ovisno gdje se točno u Hrvatskoj nalazite – točno vrijeme za vaše mjesto provjerite ovdje). Mjesec i Venera tada će se nalaziti oko 35 stupnjeva visoko na jugozapadu. Sunce će se nalaziti na jugu, 45 stupnjeva daleko; dovoljno da promatranje bude sigurno, pod uvjetom da Sunce bude zaklonjeno. Pazite da ne osvjetljava nijedan dio teleskopa. Budite što dublje u sjeni. Mjesec će svojom istočnom (lijevom) stranom prijeći preko Venere.

Venera će se ponovno pojaviti s druge (desne) strane Mjeseca u 12:27. Izaći će iza njegove noćne strane i bit će zanimljivo promatrati kako će najednom iskrsnuti “niotkud”. Malo jači teleskopi pokazat će i njezinu mijenu – oblik polumjeseca.

Pazite na oči. Sklonite sebe i teleskop sa sunca. Ovo se događa na danjem nebu i šanse da slučajno uperite teleskop u Sunce nisu zanemarive.