Poravnanje planeta u lipnju (koje nećemo vidjeti)

Piše: Marko Posavec

“Spektakularno poravnanje planeta” čeka nas pred zoru 3. i 4. lipnja, piše se po medijima. Ne samo po našim trač-usisavačima, evo i ScienceAlert to najavljuje kao “rare sight”. Što ćemo zapravo moći vidjeti? Golim okom samo Mars i Saturn – kao i mnogih noći prije i poslije. Ni teleskopi nam neće puno pomoći za ostale. Ovo je još jedna pseudosenzacija koja ne služi ničemu osim skupljanju klikova.

"Poravnanje planeta" u lipnju 2024.
Kako će izgledati “poravnanje planeta” u lipnju 2024. Jupiter i Merkur ovdje još donekle izgledaju uočljivo, ali u stvarnosti će ih biti teško razlučiti na vrlo svijetlom nebu 20 minuta prije izlaska Sunca. Mars će biti blizu Mjeseca, a Saturn na jugoistoku. Nijedan od njih neće biti vrlo sjajan.

Ta priča nekako iskrsne svake godine. Evo primjera od lani na EarthSky, kada se “parada planeta” također događala u lipnju, samo je u igri bilo pet umjesto šest planeta. Netko negdje primijeti da su svi planeti na jutarnjem nebu, bili vidljivi ili ne. Onda to proglasi “spektakularnim poravnanjem”, a narod prošera društvenim mrežama pa tako dospije posvuda. Astronomi počnu gunđati, ali astronomi po naravi nisu baš glasni i teško mogu nadjačati armije tiktokera.

Što se zapravo događa

Zemlja zajedno s drugim planetima kruži oko Sunca. Planeti se pritom kreću različitim brzinama: oni bliže Suncu su brži, oni dalje su sporiji (vidi treći Keplerov zakon). To znači da ih nekad vidimo na jutarnjem, nekad na večernjem nebu. Najpoznatiji primjer toga je Venera koja može biti Danica kao jutarnja zvijezda i Večernjica kao večernja zvijezda. Neizbježno, ponekad se dogodi da su nam svi na istoj strani Sunca. Ako su lijevo od Sunca vidimo ih navečer poslije sutona, ako su desno vidimo ih ujutro prije zore.

Osim toga, svi se uglavnom kreću u istoj ravnini – ravnini ekliptike. Zbog toga nam na nebu izgledaju kao nanizani na liniji koja prolazi kroz Sunce, a blizu nje je i Mjesec. Onda vam portali napišu “planeti će se poravnati na liniji!” Planeti su uvijek poravnati na liniji. Samo to ne zvuči tako fensi.

Tako će se početkom lipnja 2024. dogoditi da će se šest planeta – Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun – naći na Zemljinom jutarnjem nebu. Venera će biti preblizu Suncu da bi bila iole vidljiva. Ali. Ali.

Ali…

Od tih šest planeta odmah možemo otpisati Merkur i Jupiter. U vrijeme izlaska Sunca bit će svega nekih pet stupnjeva iznad horizonta. Ne znam kakav biste vid morali imati da biste ih spazili. Bit će beznadno izgubljeni u sjaju nadolazećeg dana. Eventualno će ih se moći uloviti nekim dalekozorom ili teleskopom, ako netko baš dobije fiks-ideju.

Blizu Merkura i Jupitera bit će Uran, ali on je ionako gotovo nevidljiv golim okom pa u svjetlosti zore nema baš nikakve šanse da se vidi. “Moderni astrofotografi” nalijepit će zelenkastu točkicu u Photoshopu na to mjesto i reći da su ga poslikali. Nisu, nema veze.

Dalje je Mars i on će se zaista moći vidjeti kao crvenkasta točkica oko 15 stupnjeva iznad istočnog horizonta. Bit će oko prve zvjezdane veličine što nije baš mega-sjajno, ali moći će ga se lako opaziti. Lijevo od njega bit će srp starog Mjeseca. Nešto više na jugoistočnom nebu nalazit će se Saturn, približno jednakog sjaja, i on će također biti vidljiv. A Neptun? Neptun će biti negdje malo lijevo od Saturna i bez jačeg teleskopa zaboravite na njega. A ni tim teleskopom nećete vidjeti ništa više od male plavkaste mrljice.

Dakle, od tih šest planeta golim će se okom zapravo vidjeti dva. Kakav neviđeni spektakl.

Strpimo se do veljače 2025.

Ovakva okupljanja planeta ponekad zaista mogu biti simpatična i lijepa za promatranje, ujedno i sjajan povod za provesti večer pod vedrim nebom. Zaboravite na sedam planeta, odnosno slobodno ignorirajte Uran i Neptun. To što su slučajno baš s iste strane Sunca kao i ostali nema baš nikakvo značenje, a i ne vide se golim okom.

Svih pet sjajnih planeta, recimo, lijepo se okupilo na večernjem nebu u svibnju 2002. Nešto slično ponovno ćemo moći vidjeti oko 20. veljače 2025. Nakon zalaska Sunca vještiji promatrači ulovit će Merkur i Saturn. Iznad njih blistat će Venera, visoko gore u zviježđu Bika nebom će vladati Jupiter, a slijedit će ga Mars u zviježđu Blizanaca. U prvim danima ožujka pridružit će im se i mladi Mjesec, no tada ćemo već u Sunčevom sjaju izgubiti Saturn. Bit će to lijepe večeri za promatranje.

Okupljanje planeta u veljači 2025.
Ovako će izgledati okupljanje planeta u veljači 2025. Bijela zakrivljena linija je horizont (slika prikazuje širok kut). Sunce je netom zašlo, nisko za njim su Merkur i Saturn. Iznad njih je sjajna Venera, visoko na nebu Jupiter i Mars. Izrađeno pomoću softwarea Starry Night.
Okupljanje planeta u prosincu 2021.
U prosincu 2021. na večernjem nebu družili su se Venera, Mjesec, Jupiter i Saturn. U kružićima su njhove fotografije snimljene iste večeri teleobjektivom. Snimio Marko Posavec, jezero Šoderica, 6. 12. 2021.