Sjajan meteor viđen iz sjeverne Hrvatske 15. srpnja 2023.

Piše: Marko Posavec

Sjajan meteor opažen je iz sjeverne Hrvatske i susjednih zemalja 15. srpnja 2023. u 23:51 po lokalnom vremenu. Zabilježile su ga kamere Globalne meteorske mreže i mađarskog Időképa. Meteor je bio vrlo sjajan i za sobom je ostavio dimni trag.

Ova je vatrena kugla viđena na širokom području. Očevidac iz Križevaca opisao ga je ovako: “Malo prije ponoći je neki meteorit (valjda) proparao nebo, malo sjevernije od KŽ, u smjeru I-Z. Duga, jaka svijetla linija iza koje je ostao dimni trag.”

Vatrena kugla 15. srpnja 2023.
Izvor: Kamera Globalne meteorske mreže u Đakovu
Vatrena kugla 15. srpnja 2023.
Izvor: Kamera Globalne meteorske mreže u Varaždinu.
Vatrena kugla 15. srpnja 2023.
Izvor: Kamera Globalne meteorske mreže u Virovitici (Zvjezdarnica Apollo).
Vatrena kugla 15. srpnja 2023.
Izvor: Kamera Globalne meteorske mreže u Rijeci.

Mario Mačina iz Šemovaca nedaleko od Đurđevca uspio je snimiti njegov dimni trag:

Dimni trag meteora
Dimni trag koji je meteor ostavio za sobom. Foto: Mario Mačina, Šemovci.

Kako je objavio Hrvatski astronomski savez, meteor je snimilo 14 kamera Globalne meteorske mreže: osam u Hrvatskoj, četiri u Češkoj i po jedna u Mađarskoj i Sloveniji. Pripada slabo poznatom meteorskom potoku Srpanjskih Pegazida. Bio je sjajan poput punog Mjeseca.

Vidljivi dio leta počeo mu je na velikoj visini od 170 kilometara, što je prava rijetkost. Pretpostavlja se da iza njega nisu ostali meteoriti jer je, prema analizi snimaka, u potpunosti izgorio na visini malo višoj od 83 kilometra. Trag koji je ostavio za sobom visinski su vjetrovi raznosili desetak minuta, izvijestio je HAS.