Sjeverna kruna na crvenom nebu i nova zvijezda pred erupcijom

Piše: Marko Posavec

Kad se polarna svjetlost u petak, 10. svibnja malo povukla, jedan fotoaparat je ostao snimati prema sjeveru, a drugi sam okrenuo gore. Ovo je maleno simpatično zviježđe Sjeverna kruna (Corona Borealis). U sljedećih nekoliko mjeseci tamo očekujemo novu; zvijezda koja je sada 9. ili 10. magnitude skočit će negdje do 2. ili 3. i bit će sjajna otprilike kao Sjevernjača. Riječ je o zvijezdi klasificiranoj kao T Sjeverne krune. Ovdje sam malo pisao o njoj.

Zviježđe Sjeverne krune s naznačenom zvijezdom T CrB koja će u sljedećih nekoliko mjeseci postati nova
Zviježđe Sjeverne krune s naznačenom zvijezdom T CrB koja će u sljedećih nekoliko mjeseci postati nova. Crvenilo preko lijeve strane fotografije je crveni luk. Snimio Marko Posavec, 10. svibnja 2024.
Nikon D750 + Nikkor 50mm 1.4
9 x 90 sekundi, f/4, ISO 800
Montaža: Star Adventurer Mini

To je dvojni sustav: crveni div i bijeli patuljak kruže jedan oko drugoga. Crveni div je nestabilan i odbacuje svoje vanjske slojeve. Taj materijal pada prema bijelom patuljku i stvara oblak oko njega. Kad ga se nakupi dovoljno – a u slučaju T Sjeverne krune to je svakih 80-ak godina – bijeli patuljak termonuklearno reagira i blještavo zasvijetli. Zatim polako blijedi tijekom narednih tjedana i mjeseci.

Kada će se točno to dogoditi ne znamo, ali prilično je sigurno da će biti negdje do rujna ove godine. T Sjeverne krune označena je na fotografiji (kraticom T CrB), no još uvijek je debelo ispod vidljivosti golim okom. Kad grune, vidjet ćemo ju golim okom kao “novu” zvijezdu na tom mjestu. Hoće li biti sjajna? Pa i ne baš. Još uvijek će biti manje sjajna od oko 120 zvijezda na nebu. U najboljem slučaju sjajem će biti blizu Alfeke, najsjajnije zvijezde u Sjevernoj kruni.

A crvenilo? Za to je naravno zaslužna krasna predstava koja je te noći krasila pola neba. Doduše ovo vjerojatno nije polarna svjetlost kao takva nego crveni luk (SAR), također posljedica jakih električnih struja visoko gore iznad planeta.

Aureolice oko zvijezda nisu umjetno dodane kao što se to često radi, njih je stvorio sasvim tanak cirostratus.

Dio Sjeverne krune s naznačenom lokacijom zvijezde T Coronae Borealis
Izrez iz naslovne fotografije na kojemu se bolje vidi T Sjeverne krune. Nije samo naznačena lokacija, zvijezda je uistinu tamo. Samo je još uvijek tamna. Snimio Marko Posavec.

Čitajte još: Nova explosion visible to the naked eye expected any day now, Ars Technica.