Uzbuna na sjeveru Hrvatske zbog – balona na vrući zrak

Piše: Marko Posavec

Bijeli balon na vrući zrak danas je uznemirio stanovnike Međimurja i okolice Varaždina. U dovoljnoj mjeri, čini se, da netko nazove policiju.

Bijeli balon na vrući zrak
Balon koji je unio nemir. Foto: Ivan Balija, ePodravina.hr

Balon je stigao iz smjera Austrije. U Hrvatsku je ušao oko podneva, nedaleko od Varaždina. Imao je aktivan transponder i bio je stalno vidljiv na Flightradaru, osim kraćeg nestanka signala u blizini Preloga. Prošao je između Koprivnice i Križevaca te nastavio dalje na jugoistok. Letio je na visini nešto manjoj od 2.000 metara, brzinom od 20-ak kilometara na sat. Imao je austrijsku registraciju, OE-ZZM. Riječ je o balonu tipa NL-1000/STU kakav se često koristi u balonaškim natjecanjima, poput Kupa Gordona Bennetta*.

Barem dva slična balona preletjela su preko Hrvatske u rujnu 2022., također u sklopu Kupa Gordona Bennetta. Start je te godine bio u St. Gallenu u Švicarskoj.

Uglavnom, balon je došao i gledao svoja posla, a ljudi na tlu počeli su ga snimati i javljati se medijima. Snimke čitatelja objavili su, između ostalih, 24 sata, Večernji list i HRT. Jedan od očevidaca izjavio je da ga podsjeća na kineski špijunski balon koji je početkom 2023. danima letio iznad SAD-a, sve dok ga F-22 nije maknuo s neba.

Na kraju se o svemu izjasnila i varaždinska policija:

Uočen balon na nebu iznad Varaždina

Danas, 21. veljače, zaprimljeno je više dojava građana o uočavanja balona na nebu, čiji je prelet bio uočen na području grada Varaždina te prostora Varaždinske i Međimurske županije. Provjerama putem Hrvatske kontrole zračna plovidbe, te AMC Croatia, Jedinica za upravljanje zračnim prostorom RH, utvrđeno je da se radi o najavljenom i legalnom letu balona s mjestom polaska Burgkirchen, Savezna Republika Njemačka.

Prema dostupnim informacija navedeni balon će nastaviti let u smjeru istoka, preko područja Koprivničko-križevačke županije pa nadalje, prema određenim očekivanjima u smjeru Republike Srbije.

PU varaždinska
Trasa kojom je balon ušao u Hrvatsku
Trasa kojom je balon ušao u Hrvatsku. Signal transpondera nakratko je nestao istočno od Varaždina, nastavlja se na sljedećoj slici. Izvor: Flightradar24.
Putanja balona na vrući zrak preko Hrvatske 21. veljače 2024.
Nastavak putanje balona preko Hrvatske. Izvor: Flightradar24.