Pula: Noćni svjetleći rotor

Piše: Marko Posavec

Portal Istra24 16. ožujka 2024. objavio je članak o “nebeskom fenomenu” iznad Pule koji je njihova čitateljica snimila večer ranije. Sam “fenomen” i nije pretjerano zanimljiv, ali objašnjenje koje je navedeno u tekstu izuzetno je pogrešno.

Naslovna fotografija članka o nebeskom fenomenu iznad Pule na Istra24
Naslovna fotografija članka o “nebeskom fenomenu” iznad Pule. Izvor: Istra24. Screenshot cijelog članka dostupan je ovdje.

Čitateljica je, dakle, poslala redakciji portala nekoliko fotografija snimljenih prethodne večeri. Vjerojatno imajući na umu predivnu pojavu polarne svjetlosti pet mjeseci ranije, zapitala se “zar nitko drugi nije snimio auroru borealis?”

Kako nam je ispričala sinoć, iza 23:30 sati, krenula se na nebu pojavljivati svjetlost. Glavni šou bio je u pravcu nekadašnjeg Mercatora, ka izlazu iz Pule prema smjeru Labina. Tamo se na nebu vidjela intenzivno roza, ljubičasta, narančasta i plava boja, dok se prema Muzilu vidjela samo plava i zelena svjetlost.

– Najprije sam pomislila da se radi o nekim reflektorima na rotoru, no njih nije bilo. Ovo je bilo jasno kao dan, mijenjalo je boje svakih par sekundi, a onda iza ponoći je u pravcu Šišana pocrvenilo kao svitanje, pojasnila nam je.

Istra24

Objašnjenje je i sama spomenula. Bio je to pulski rotor u Šijani, poprilično poznat po svojoj svjetlosnoj instalaciji i popratnim vizualnim efektima. Geolokacijom dviju fotografija iz članka nedvojbeno je jasno da se svjetlost nalazi u smjeru rotora:

Karta Pule s ucrtanim dvjema strelicama koje pokazuju prema rotoru u Šijani
Smjerovi na kojima se nalazila svjetlost na fotografijama u potpunosti se poklapaju sa smjerom rotora u Šijani. Izvor: OpenStreetMap.

Kako to da se svjetlost tako jasno vidjela? Oblaci su bili vrlo nisko iznad grada. Uvidom u meteorološke podatke jedne stanice u Puli na Weather Underground, vidimo da je temperatura zraka oko 23:30 bila 9,9 Celzijevih stupnjeva, a temperatura rosišta 9,5 stupnjeva. Prema tim podacima, oblaci su se mogli formirati već 60 metara iznad tla. Podaci s druge obližnje stanice upućuju na bazu oblaka na stotinjak metara visine; u svakom slučaju, iznad Pule je te noći bilo niskih oblaka. Dakle, svjetlost s rotora odražavala se i raspršivala na niskim oblacima. Uostalom, oni se i vide na fotografijama. Sloj oblaka na naslovnoj fotografiji možda je i nekakva lokalna magla ili sumaglica, a i jasno se vidi da svjetlost prestaje gdje prestaje taj sloj. Nema nikakve dvojbe.

Evo nedavnog sličnog primjera iz Budimpešte.

Ostala svjetla koja se spominju u članku, u drugim smjerovima i druge boje, neki su drugi – također zemaljski – izvori svjetlosti.

Molim?

Ono što je u cijelom članku najmanje točno jest “objašnjenje” dano u drugom dijelu. Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini novinarima Istre24 ispravno je rekao da to nikako nije mogla biti polarna svjetlost. Međutim, ništa točnije nije ni njegovo objašnjenje da se radilo o noćnim svjetlećim oblacima. Evo zašto:

  • noćni svjetleći oblaci vide se samo nekoliko tjedana oko ljetnog solsticija
  • u iznimnim slučajevima mogu se vidjeti i u neko drugo doba godine (na primjer nakon lansiranja raketa), ali ovo nije bio takav slučaj
  • vide se samo dok je Sunce nekih 6 do 16 stupnjeva ispod horizonta, da ih još može osvijetliti dok su u mezosferi, a Sunce je u to vrijeme bilo čitavih 45 stupnjeva ispod horizonta
  • boje i sam oblik pojave ne odgovaraju noćnim svjetlećim oblacima (a ni polarnoj svjetlosti)
  • i naposljetku… bilo je oblačno, a mezosferski oblaci ne vide se kroz troposferske (kao ni išta drugo).

To, dakle, nisu bili noćni svjetleći oblaci nego noćni svjetleći rotor.