Komet Nishimura ostao je vidljiv samo astrofotografima i entuzijastima

Piše: Marko Posavec

Novootkriveni komet Nishimura (C/2023 P1) ipak nije postao velik i sjajan. Mutna mrljica, uglavnom nevidljiva golom oku, zanimljiva je bila samo astronomima i astrofotografima. Samo je jedan promatrač prijavio u COBS (Comet Observation Database) da ga je uspio vidjeti bez pomoći optičkih pomagala.

Komet Nishimura kako ga je snimio Vinko Pešić
Komet Nishimura kako ga je snimio Vinko Pešić iz Medviđe u Zadarskoj županiji, 9. rujna 2023.

Nishimura je najbliže Zemlji bio 12. rujna, na udaljenosti od oko 125 milijuna kilometara. U perihelu (najbliže Suncu) pekao se 17. rujna, samo 33,7 milijuna kilometara od termonuklearnog žara naše zvijezde. Sada se polako udaljava natrag prema ledenoj pustoši u vanjskim dijelovima Sunčeva sustava. Očekuje se da će se vratiti negdje oko 2430. godine.

Mediji su ponovno pomahnitali s naslovima poput “Jedinstvena prilika da vidite zeleni komet za vašeg života” i sličnima. Ni tada, dok još nismo znali što će biti s Nishimurom, nije bilo realno da će postati spektakularan komet. Zapravo i nije razočarao: prognozirala mu se treća magnituda, a dosegao je drugu. Na tamnom noćnom nebu bio bi sasvim lijepo vidljiv.

U tome je, međutim, kvaka. Komet Nishimura ni u jednom trenutku nije bio dovoljno daleko od Sunca. U prvoj polovici rujna vidio se na jutarnjem nebu, u vrlo kratkom vremenskom prozoru prije svitanja. Ni iskusnim promatračima neba nije ga bilo lako naći. Zatim je prešao na večernje nebo, ali tu je bio još niže, gotovo potpuno izgubljen u sjaju sumraka. Tko ga je uspio naći, vidio ga je samo kao sitnu zvjezdicu.

Poveznice

Petr Horalek snimio je Nishimuru iz Slovačke. Napomena: Fotografija je spojena od više ekspozicija i ne prikazuje komet kako se mogao vidjeti okom. Naslovna fotografija, autora Vinka Pešića, mnogo je realnija.

Ovako je komet izgledao nakon što je prešao na večernje nebo.