Počinje sezona alergija i peludnih vijenaca

Piše: Marko Posavec

Sitna zrnca peludi ponovno su u zraku. Druga polovina veljače vrijeme je kada svoj reproduktivni prah vjetrom šire čempresi, johe i lijeske. Tome pogoduje stabilno i toplo vrijeme kakvo nas prati ovih dana. Osobama koje pate od alergija ovo vrijeme nije baš milo. Otvara nam, međutim, sezonu u kojoj možemo vidjeti peludni vijenac.

Peludni vijenac
Ovalni peludni vijenac. Sunce je zaklonjeno zgradom. Autor: Marko Posavec, Koprivnica, 3. svibnja 2020.

Peludna prognoza koju redovito izdaje Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” potvrđuje da je u velikom dijelu Hrvatske visoka koncentracija peludi u zraku. Vodeći su čempresi, slijede joha i lijeska. Stanje je nešto povoljnije na moru nego na kontinentu.

Sitna zrnca u atmosferi mogu stvoriti optički učinak koji poznajemo kao vijenac. Drugo mu je ime sada na zlu glasu: korona. Zrake svjetlosti koje dolaze od Sunca ogibaju se na rubovima čestica; do tada ravni valovi dalje se šire polukružno, preklapaju i stvaraju uzorak interferencije. Zbog toga vidimo niz blijedih, raznobojnih prstenova oko izvora svjetlosti. Središnji sjajni dio vijenca je aureola, a prstenovi su opisani oko nje.

Peludni vijenac razmjerno je lako vidjeti ako ga znate tražiti, a ovo je njegovo doba godine. Dovoljno je zakloniti Sunce nekom preprekom – rukom, stablom, zidom kuće… – te pogledati ima li kakvih boja ili prstenova oko njega. Pomaže ako je dan odmakao i Sunce je nisko. Ovaj lijep primjerak snimljen je danas u mađarskom Sambotelu.

Za razliku od klasičnog vijenca koji je uglavnom kružnog oblika, peludni je često ovalan i to zbog izduženog oblika samih zrnaca, što im omogućuje dulje lebdenje u zraku. Također, peludni je od običnog vijenca često manji, ali može imati izuzetno jasno definirane prstenove i boje.

Ne gledajte izravno u Sunce golim okom niti kroz objektiv fotoaparata ili okular teleskopa. Možete trajno oštetiti vid. Zaklonite ga na siguran način ili stanite u sjenu pa onda tražite optičke pojave u njegovoj okolici.

Više o peludnom vijencu pročitajte ovdje.