Polarna svjetlost ponovno je bila vidljiva iz Hrvatske

Piše: Marko Posavec

Polarna svjetlost (aurora borealis) u večernjim satima 19. travnja ponovno se mogla vidjeti iz sjeverne Hrvatske. Snimljena je iz Mađarske, a prema izvještajima iz Slovenije moguće ju je bilo vidjeti golim okom, usprkos sjajnoj mjesečini. Nije bila tako sjajna kao ona od 5. studenog prošle godine, no bila je sasvim solidna.

Snimka večernjeg neba na kojoj se u donjem desnom kutu vidi ružičasti sjaj polarne svjetlosti
Polarna svjetlost uvečer 19. travnja kako ju je snimila kamera u Zvjezdanom parku Zselic kod Kaposvára. Izvor: Időkép.

Pojava aurore bila je rezultat koroninog izbačaja mase sa Sunca. Poremećaj u Zemljinom magnetskom polju (geomagnetska oluja) dosegao je klasu G3 od mogućih 5. Najviši izmjereni Kp indeks bio je 7 od 9, između 20 i 23 sata po lokalnom hrvatskom vremenu (UTC+2).

Kp indeks 19. travnja dosegao je vrijednost od 7
Kp indeks dosegao je 7 u večernjim satima 19. travnja. Izvor: NOAA SWPC.
Auroralni oval opisan oko Zemljinog sjevernog magnetskog pola, najjači u smjeru Europe
Ovako je izgledao auroralni oval oko 21:35 po hrvatskom vremenu. Izvor: NOAA SWPC.

Prema izvještajima iz susjednih zemalja, aurora se vrlo slabo vidjela golim okom. Neki su krajevi bili pod oblacima, a i tamo gdje je bilo vedro prigušila ju je mjesečina. Jure Atanackov i Simon Zupan snimili su ju iz Slovenije, Időkép ima fotografije iz Mađarske. Zasad, koliko mi je poznato, nema zabilježenih opažanja iz Hrvatske. Osobno sam ju promašio za nekih pola sata.

Mađarima je to bila već druga polarna svjetlost ove godine. Prva je bila 24. ožujka, no vrlo slaba i vidljiva isključivo fotografski.

Polarna svjetlost vidjela se između 21:30 i 22 sata po lokalnom vremenu (UTC+2). Ovako ju je zabilježila kamera u Zvjezdanom parku Zselic kod Kaposvára. Izvor: Időkép.