Predstava optičkih pojava iznad Jadrana, svibanj 2023.

Piše: Marko Posavec

Lijepa predstava optičkih pojava u atmosferi viđena je iznad šireg područja sjevernog Jadrana sredinom dana 19. svibnja 2023. Bili su tu halo polumjera 22°, opisani halo, parhelijska kružnica i cirkumhorizontski luk, a ukazala se i jedna rjeđa pojava: infralateralni luk.

Donji rub opisanog haloa, cirkumhorizontski luk i infralateralni luk
Donji rub opisanog haloa, cirkumhorizontski luk i infralateralni luk. Potonji se na desnoj strani fotografije uzdiže od cirkumhorizontskog luka koji je paralelan s horizontom. Snimio Denis Flego, otok Rab, 19. svibnja 2023.

Nakon poduljeg razdoblja lošeg vremena, u petak 19. svibnja napokon se ukazalo Sunce. Izgleda da su ledeni kristali u atmosferi iznad sjevernog Jadrana i okolice bili povoljni za dosta optičkih pojava iz obitelji haloa. Vidjele su se one tipične za visoko Sunce.

Ova je predstava optičkih pojava počela oko podneva. Sandro Puncet na otoku Lošinju snimio je ovaj prizor oko 11:29, nažalost samo mobitelom:

Opisani halo i parhelijska kružnica
Opisani halo i parhelijska kružnica. Na ovoj se slici lijepo vidi kako je opisani halo… pa, opisan oko običnog 22° haloa. Parhelijska kružnica je blijedi prsten na čijem je donjem rubu Sunce. Kutna visina Sunca bila je 59°. Autor: Sandro Puncet, Lošinj, 19. 5. 2023.

Desetak minuta kasnije, opisani halo i parhelijsku kružnicu snimio je i Denis Flego na otoku Rabu:

Opisani halo i dio parhelijske kružnice
Opisani halo i dio parhelijske kružnice (blijeda krivulja koja prolazi kroz Sunce). Snimio Denis Flego, otok Rab, 19. 5. 2023.

U takvim uvjetima mogao se očekivati i cirkumhorizontski luk. Ovako ga je snimio Dario Grubišić iz Crikvenice:

Opisani halo i cirkumhorizontski luk iznad Crikvenice
Visoko gore je opisani halo, dolje je raznobojan cirkumhorizontski luk. Snimio Dario Grubišić, Crikvenica, 19. 5. 2023.

Infralateralni luk

Da bi ovakva predstava optičkih pojava bila potpuna, red je da se uhvati i nešto što se ne vidi tako često. To je uspio Denis Flego na otoku Rabu. Osim lijepog cirkumhorizontskog luka, na Denisovoj fotografiji vidi se i infralateralni luk.

Cirkumhorizontski luk uvijek je paralelan s horizontom. Na fotografijama, doduše, zbog distorzije širokokutnih objektiva često izgleda zakrivljeno. Stoga je to uvijek dobro provjeriti u stvarnosti, vizualno. Ponekad je teško razlikovati cirkumhorizontski od infralateralnog luka.

Na Denisovoj fotografiji nema dileme. Pogledajte kako se na desnoj strani fotografije raznobojna linija strmo uzdiže od cirkumhorizontskog luka. To je infralateralni luk. Priložena je i verzija provučena kroz Unsharp Mask filter u Photoshopu da lukovi bolje dođu do izražaja:

Pogledajte i simulaciju:

Predstava optičkih pojava iznad Jadrana 19. svibnja 2023., simulacija
Predstava optičkih pojava iznad Jadrana 19. svibnja 2023., simulacija u programu HaloSim autora Lesa Cowleyja i Michaela Schroedera. Kutna visina Sunca bila je 63°, kao na Denisovoj fotografiji. © L. Cowley i M. Schroeder. Sva prava pridržana.

Još fotografija zanimljivih pojava toga dana na Facebooku su objavili RIMETEO i Neurje.si.