Fantomski neboder iznad Zagreba

Piše: Marko Posavec

Fantomski neboder na nebu iznad Zagreba naslov je članka objavljenog na Jutarnjem 30. travnja 2016. Navodi se “nesvakidašnji prizor” koji je “šokirao građane”. Nije se dogodilo.

Screenshot članka na jutarnji.hr: "Fantomski neboderi na nebu iznad Zagreba"
Screenshot članka na jutarnji.hr: “Fantomski neboder na nebu iznad Zagreba”, objavljenog 30. travnja 2016. Da su građani ostali šokirani potpuna je laž jer ovaj prizor nije vidio nitko osim autorice fotografije.

ZAGREB – Nad Zagrebom se danas nakratko mogao vidjeti nesvakidašnji prizor – na nebu iznad oblaka izvirio je neboder, dojavila nam je čitateljica. Prošle je godine sličan prizor zamijećen u kineskoj provinciji Guangdong, iznad grada Foshana, kao i par dana kasnije iznad provincije Jiangxi. Tada su mediji pisali o prolazu do druge dimenzije, ili o projektu ‘Blue Beam’ kojim svjetske elite pokušavaju isprati mozgove stanovnicima Zemlje, a video prizora zgrada iznad oblaka pogledan je više od osam milijuna puta.

jutarnji.hr

Možemo bez ikakve dvojbe ustvrditi da nikakav neboder nije izvirio iznad oblaka. Kao i kod onih narančastih ili zelenkastih NLO-a koji svako malo osvanu na nekom portalu, i ovdje je riječ naprosto o odrazu u prozoru. Automobilskom ili kućnom, nije sasvim jasno; ali nije ni važno. I to je jasno svakome tko je ikada vidio, ono, odraz u prozoru. Vjerojatno je jasno i osobi koja je pisala ovaj članak, no klikovi i doseg ipak su važniji.

Spominje se i sličan prizor snimljen u Kini. Temelji se na jednoj mutnoj, kratkoj snimci, a vidjele su ga navodno stotine tisuća ljudi. Naravno, suvremeni mediji kao suvremeni mediji, napuhali su izmišljotinu u viralnu senzaciju.

Screenshot videa "nebeskog grada" navodno snimljenog u Kini
Screenshot videa “nebeskog grada” navodno snimljenog u Kini. Autentičnost je vrlo upitna, da ne kažemo dubiozna.

Nije fatamorgana

Zanimljivo je, međutim, “objašnjenje” te navodne pojave. Jutarnji navodi:

Prava je istina ipak nešto prizemnija. Radi se o prirodnoj pojavi – fatamorgani. Fatamorgana je optička iluzija koju je moguće vidjeti na kopnu ili moru, kada zrake svjetlosti prolaze kroz slojeve zraka različite temperature. Zbog optičke refleksije i inverzije, mogu se vidjeti fantomski prizori udaljenih objekata.

jutarnji.hr

Definitivno se ne može raditi o fatamorgani. Fatamorgana, kao i druge vrste zračnog zrcaljenja (miraža), vidi se isključivo vrlo nisko na nebu. Može se spaziti golim okom, ali za detalje ipak je potreban dalekozor. Nikada se ne vidi tako visoko kao ovi kineski “neboderi”. Detaljnije ovdje. Objašnjenje fatamorganom ima i niz drugih problema, ali da sad ne cjepidlačimo.

Doduše, nije to Jutarnji izmislio. Fatamorganu (ili gornje zrcaljenje) kao objašnjenje te snimke ponudio je i National Geographic, a svi su oni samo prepisivali od nekog starijeg izvora. Može se s popriličnom sigurnošću ustvrditi da se taj kineski prizor nikada nije dogodio. A što je onda na snimci? Ne znamo. Možda naprosto odraz u prozoru.