Zadarski NLO za koji fotografi tvrde da nije riječ o dronu

Piše: Marko Posavec

Ovaj “zadarski NLO” ili kako se to moderno kaže “UAP” jedan je od onih na koje ne treba trošiti puno riječi. Možda je samo clickbait, onda je malo glupo što je ovdje. No dobro. Ovo je primjer u kakve nebuloze sve to zna otići.

Članak na portalu Index.hr naslovljen "Iznad Zadra snimljen NLO, fotografi tvrde da nije riječ o dronu"
Index.hr. “NLO” je tamna mrlja gore lijevo.

Uglavnom, 13. listopada 2016. Index je objavio: “Iznad Zadra snimljen NLO, fotografi tvrde da nije riječ o dronu” (screenshot). Nije to izvorni Indexov tekst, preuzet je s portala Zadar News (screenshot). Dan ranije, zadarski fotograf Čedomir Fabulić snimao je oblake iznad grada i ulovio nešto neobično. Kako je sam izjavio za Zadar News, objekt je primijetio tek na računalu. Nije ga, dakle, vidio golim okom.

Pojava na fotografiji uvjerila ga je, kaže, u postojanje NLO-a, u koje je do tada vjerovao “polovično”. Dodaje da na toj visini sigurno nije ptica niti izgleda kao zrakoplov. (Na kojoj to visini? Koliko su visoko bili oblaci ispod kojih je objekt?)

Da ne duljimo previše, jer uistinu nema potrebe. Zadar News navodi da im je nekoliko gradskih fotografa potvrdilo da nije riječ o dronu. To je nedvojbeno točno, na fotografiji uistinu nije dron. Zadarska policija, pak, nije imala dojave o neidentificiranim letećim objektima.

Ovaj članak je već predugačak. Zadar News ima uvećani prikaz “objekta”:

"Zadarski NLO"
Foto: Čedomir Fabulić / Zadar News
"Zadarski NLO", uvećani prikaz
Foto: Čedomir Fabulić / Zadar News

Pogledajte uvećanu sliku još jednom:

"Zadarski NLO", uvećani prikaz
Foto: Čedomir Fabulić / Zadar News

A sad pogledajte fotografiju na kojoj je vrlo česta vrsta leptira danje paunče (Aglais io):

Danje paunče (Aglais io)
Danje paunče. Snimio Marko Posavec.

Ako na slici i nije danje paunče nego neka druga vrsta leptira… OK. Ali to je leptir. Leptir. Vide mu se i ticala, za boga miloga.

Apsurdno? Da. Neobično? Nažalost, baš i ne.